Fria Tidningen

Facebook vet vad du gillar

Ny funktion kan ge företaget information om vilka sidor du besöker, utan ditt godkännande. "Här lyser varningsflagg", menar kritiker.

I förra veckan introducerade Facebook en rad nya lättanvända tjänster. Bland annat kan nu alla som har en hemsida enkelt baka in den välkända "gilla-knappen" på sin sida.
Om du är inloggad på Facebook så behöver du bara klicka på knappen för att visa alla dina vänner att du gillar sajten du besöker.

Facebooks gilla-knapp

Men Facebook får reda på att du besöker sajten även om du inte klickar på knappen. Vad företaget gör med informationen är oklart, men troligen kommer den att användas för att styra vilka annonser som visas på din Facebook-sida.

– Om de inte uttryckligen har sagt att informationen inte ska användas för att profilera användarna så kan man utgå från att den gör det. Men det är ju känslig information, så här lyser en varningsflagga tycker jag, säger Per Ström, integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden.

Hur fungerar det då? Jo, gilla-knappen som är inbakad på sidan ligger inte hos sidans ägare utan laddas från Facebooks servrar vid varje sidvisning. Med den kommer ett script som känner igen att just du besöker sidan, om du är inloggad på Facebook.

Fria Tidningar söker just nu Facebook för en kommentar, och vi uppdaterar den här artikeln när vi har mer information.

UPPDATERING: Facebook uppger i ett mail till Fria Tidningar att man bara lagrar och använder information om användare som aktivt klickar på knappen. Vad som händer med informationen om de som inte klickar har vi inte fått något svar på.

För ett par år sedan lanserades Facebook Beacon, en tjänst som gjorde att det publicerades information i användarnas loggar när de till exempel köpte varor från en Internetbutik som hade anslutit sig. Facebook fick skarp kritik och vd:n Mark Zuckerberg tvingades be om ursäkt och modifiera tjänsten.

Fria Tidningar har även sökt integritets-aktivisterna i Moveon.org som var drivande i kampen mot Facebook Beacon. I väntan på svar därifrån kan vi konstatera att de själva har lagt in en gilla-knapp på sin sida.

Vad tycker du? Skulle du gilla läget om även Fria Tidningar lägger upp en knapp? Kommentera gärna här nedanför.

drupal_add_css("sites/all/themes/fria/css/addthis/addthis-100414.css");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/jQinclude.js");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/addthis-100415.js");
?>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grattis John Johansson!

... vars teckning ”Spermademokrat” har utsetts till vinnare i Fria Tidningens karikatyrtävling. Med omsorgsfull penna och förståelse för att det enkla ibland är det svåra har John gjort ett inlägg i debatten om hur en statschef egentligen bör tillsättas. För det får han 1 000 kronor.

Fria Tidningen

La Profesora avslöjar patriarkatets töntighet

Musikern och performanceartisten Catti Brandelius, mer känd under sitt alter ego Miss Universum, har tröttnat på att bara vara snyggast i världen. Nu har hon axlat uppdraget att utbilda publiken i historia och litteraturvetenskap. Som La Profesora turnerar hon genom landet.
- Tyvärr hinner vi inte med någon manshistoria eller manslitteratur i kväll. Ni som har det specialintresset får söka kunskap på egen hand, inleder hon sin föreläsning på Pusterviksteatern.

Göteborgs Fria

Något slags rädsla

Metallica betalade 40 000 dollar i månaden för en terapeut. Om du inte har råd att göra det, se Some kind of monster i stället. En film om rädsla, droger och rock 'n' roll.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu