• La Profesora leder oss genom kvinnohistorien med enkla elektromelodier
Göteborgs Fria

La Profesora avslöjar patriarkatets töntighet

Musikern och performanceartisten Catti Brandelius, mer känd under sitt alter ego Miss Universum, har tröttnat på att bara vara snyggast i världen. Nu har hon axlat uppdraget att utbilda publiken i historia och litteraturvetenskap. Som La Profesora turnerar hon genom landet.
- Tyvärr hinner vi inte med någon manshistoria eller manslitteratur i kväll. Ni som har det specialintresset får söka kunskap på egen hand, inleder hon sin föreläsning på Pusterviksteatern.

Uppträdande/föreläsning: La Profesora

Manus och Regi: Catti Brandelius

Musik: Uje Brandelius

Sidekick: Styret

Sedan börjar en resa genom den europeiska historien. Ackompanjerad av en sidekick kallad Styret på synt och trummaskin presenterar hon kvinnor och fakta som inte kommit med i männens historieböcker.

- 1477 grundades Uppsala universitet, repetera årtalet! 1880 fick kvinnor börja studera där. I 400 år har killarna alltså bara gullat med varandra, inte så konstigt att man kan känna sig lite off i universitetsvärlden, föreläser hon.

Hon säger att vi nu bör agera svampar och suga upp den kunskap hon ska ge oss. Hon ska trycka i oss den och sedan när vi till slut kan bajsa ut den kanske vi får Nobelpriset. En klar känga åt ett patriarkalt utbildningssystem.

För det mesta ler eller skrattar publiken, men plötsligt svänger föreläsningen in på ett allvarligt spår. Tumskruvar, våldtäkt, förnedring. Den grisigaste sidan av mäns kvinnoförtryck. Allt levererat med en skoningslös självklarhet som gör mig gråtfärdig.

Och så en barnsligt rolig sång. Styret drar självsäkert ett solo på minst två synttangenter och publiken är glad igen. La Profesoras föreläsning är inte till för att trycka ner, den är till för att peppa alla feminister.

Efter att ha avhandlat bland andra Hildegard av Bingen - 'för att folk ska lyssna måste en kvinna vara ett psyko' - och Artemicia Gentileschi, den första kvinnan som antogs vid konstnärsakademin i Florens, koncentrerar sig La Profesora på representanter för den moderna kvinnorörelsen.

Wirginia Woolf och Ebba Witt Brattström dyker upp på overheaden. Det går framåt, konstaterar Profesora, men det tar tid.

När den timslånga föreställningen går mot sitt slut blir det förhör. En närvarolista har skickats runt i publiken och nu börjar man ångra att man skrev på.

- Vad hette Hildegard av Bingens lilla hund? frågar Profesora och lockar såklart fram gapskratt.

Det är många som känner igen sig och verkar minnas sin egen skolgång. Catti Brandelius ställer frågan utan att behöva uttala den: När ska det bli ett slut på det här sättet att 'lära ut', att trycka ner fakta, att stoppa korv? När ska det bli slut på den här patriarkala ordningen?

La Profesora har tyvärr redan dragit vidare från Göteborg, men i kväll, fredag den 15 april, har du chansen att se henne i Stenungsund. Fregatten klockan 19.00

Fakta: 

Röster ur publiken
Emilia Wärff: - Häftigt att man kan göra en föreställning av ett undervisningsämne så här.
Saga Gärde: - Det var grymt. Angeläget. Men jag tycker att det var bättre politik än scenkonst.
Maria Harrysson: - Det är en form man tar till sig. Man har lärt sig mer om ämnet i kväll än under hela gymnasietiden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Grattis John Johansson!

... vars teckning ”Spermademokrat” har utsetts till vinnare i Fria Tidningens karikatyrtävling. Med omsorgsfull penna och förståelse för att det enkla ibland är det svåra har John gjort ett inlägg i debatten om hur en statschef egentligen bör tillsättas. För det får han 1 000 kronor.

Fria Tidningen

Facebook vet vad du gillar

Ny funktion kan ge företaget information om vilka sidor du besöker, utan ditt godkännande. "Här lyser varningsflagg", menar kritiker.

Fria Tidningen

Något slags rädsla

Metallica betalade 40 000 dollar i månaden för en terapeut. Om du inte har råd att göra det, se Some kind of monster i stället. En film om rädsla, droger och rock 'n' roll.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

© 2024 Fria.Nu