Skånes Fria

Tjejerna är fortfarande tysta

Queer-gänget som du kan läsa om på sidan 4 utreder både framlänges och baklänges vad det innebär att vara kvinna respektive man. De tänjer och drar i gränserna tills vi inte känner igen oss längre.

Den här gruppen kan nog sägas ligga i framkant vad gäller ifrågasättandet av könsstrukturer. Konstnären Beyond Axelsson som är ansvarig för utställningen vill ”krossa normer och stereotyper för ett mer jämställt samhälle”. I utställningen får vi bland annat se män som pussas och en klänning indränkt med mensblod.

Det är möjligen inte helt lättillgängligt för den som inte tillhör rätt subkultur. Men samtidigt är det gott och viktigt att göra konst på temat. För rent praktiskt så finns det flera saker som stör mig. Förutom de gamla stötestenarna som löneskillnaderna mellan kvinnor och män, mäns våld mot kvinnor och hora-madonnakomplexet så ploppar det upp irritationsmoment på det här temat i vardagen i en jämn ström. Vi kan ta de senaste veckornas fångst i irritationsströmmen:

Jag kommer på mig själv med att stå och handla godsaker till fikat, jag hör mig själv låta omotiverat gullig på rösten – och detta enkom för att kompensera att jag tidigare varit för rak och hård mot någon manlig kollega. Får män i samma utsträckning dåligt samvete när de inte använt honungsrösten på jobbet?

Och vi kan ta honom som med förtäckt välvilligt tonfall menade att kampen för kvinnors rättigheter i Iran, en kamp som förs av bland andra Parvin Ardalan som du kan läsa om här intill, inte är så viktig i Iran utan mest uppmärksammas i väst och i svenska medier, ”de kommer inte att göra så stor skillnad i Iran, och snart är de bortglömda också här i väst” menade han. Eller mannen som helt enkelt flippade ut som ett barn efter att ha blivit tillsagd av en ung kvinna i chefsposition. Han hade gjort fel men kunde inte hantera att hon påpekade det.

Ibland kan jag dra nytta av de här fördomarna i min yrkesroll. Det har hänt att män på högt uppsatta positioner som jag intervjuat inte förstått att frågan de fått är explosiv, varpå de blottat sig i svaret.

Och hur många gånger har inte jag och andra med mig hört teoretiserande vänsterkillar förklara för oss att kampen för jämlikhet visserligen är viktig, men viktigast av allt är ändå klasskampen. Om du vänder på tidningen så hittar du en intervju med Mikael Wiehe med anledning av hans senaste skiva, som han själv kallar sin mest politiska och där han går till angrepp på den borgerliga alliansregeringens politik. I artikeln berör Mikael Wiehe just detta: Vänstern idag fokuserar på att analysera sexuell läggnin, Wiehe menar att det är viktigare att tala om ekonomiskt förtryck.

Men jag tror att det finns en poäng i att just analysera könsroller och måla mensblod på klänningar och läppstift på läppar som tillhör killar. Varför? Jo, bland annat för att på ungdomskonferensen som du kan läsa om här intill, där var det killarna som snackade. Samtalsledarna försökte gång på gång få tjejerna bakom sina hårridåer att delta: ”Vad tycker du då?”, ”Hur vill ni förändra?”. Svaren på alla de välvilligt uppmuntrande frågorna? Nervösa fniss, stint stirrande ner i bordet, viska med kompisen, sen ett sammanbitet ”vet inte” utpressat mellan läpparna. Temat var dessutom något så viktigt som framtiden för unga människor i Fosie.

Såhär kan vi bara inte ha det, jag får ont i magen när jag minns hur det var. Hur alla ord, allt jag ville säga men inte fick ur mig, stockade sig i bröstet som en tung skamklump. Så tills dess att tjejerna lyfter blicken och höjer rösten så hoppas jag att fler målar mensblod på klänningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vinterkylan kryper in i lägenheterna

Den kalla vintern stannar inte utanför stugknuten, många hyresgäster fryser just nu i sina lägenheter och Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad tar emot en ström av klagomål från frusna Malmöbor som är missnöjda med att deras hyresvärdar inte höjer värmen.

Skånes Fria

Rödgröna tar upp kampen mot oseriösa värdar

De rödgröna i Malmö lovar hårdare tag för att få bukt med fastighetsägare som låter sina hyresrätter förfalla.”Det är ju så cyniskt eftersom det här ofta drabbar människor som inte har råd att flytta någon annanstans”, säger Hanna Thomé, kommunalråd (V).

Skånes Fria

”Politikerna borde markera starkare”

Starkare markeringar från politikerhåll mot rasism och våld, och mer mobilisering från intresseorganisationer och samhällsinstitutioner. Det efterlyser Babak Rahimi som under många år arbetat med antirasistiska frågor.

Skånes Fria

Sandras och Alex verklighet

”Välkommen till verkligheten” står det klottrat på väggen i trappuppgången. Här bor Sandra Jönsson och Alex Tajik, och verkligheten för dem är en sliten och illaluktande fyrarummare.

Skånes Fria

De vill öka pressen på hyresvärdarna

Hyresgästföreningen och miljöförvaltningen i Malmö stad hårdsatsar nu på Seved. Förebyggande kontroller och dörrknackning i området är recepten, efter lärdomarna från Herrgården. Men Gaston Varas i Hyresgästföreningens lokala Sevedsgrupp är inte nöjd.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu