Fria.Nu

Kooperativ hyresrätt är ett alternativ till bostadsrätt

Förra veckan berättade Sesam om bostadsrättsföreningar. Men det finns andra sätt att få bestämma mer om sitt boende. En grupp hyresgäster på Södermalm i Stockholm vill bilda en kooperativ hyresrätts-förening. Under ett år har de studerat hur man gör.

För få kooperativ hyresrätt måste de boende bilda en förening. Föreningen hyr hela huset. De kan påverka sin boendemiljö och väljer in nya grannar. Genom eget arbete kan de göra hyrorna lägre. Tillsammans sköter de om huset.

Många av hyresgästerna i kvarteret Piskan är intresserade av kooperativ hyresrätt. I dag äger Svenska Bostäder fastigheten, men de som bor där är oroliga för att huset kommer att säljas. Så under året har de boende studerat hur kooperativ hyresrätt kan vara ett alternativ för hyresgäster som inte kan eller vill köpa sin lägenhet. Nu har de boende lämnat in en hembudsansökan till Inskrivningsmyndigheten i Norrtälje. Det betyder att de har anmält att de vill köpa huset om Svenska Bostäder ska sälja det.
För att lämna ett hembud måste två tredjedelar av de boende vilja bilda en bostadsrättsförening eller en kooperativ hyresrätts-förening. Hembudet är inte bindande. Det gäller i två år och kan sedan förnyas.
– Om värden har bestämt sig för att sälja har den som lagt ett hembud förköpsrätt till fastigheten, säger Mari-Ann Nilsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Piskan.

Om föreningen köper fastigheten är det statliga Bostadskreditnämnden som garanterar lånen. Det ger lägre räntor och lägre insatser för de boende.
– Vid en ombildning till en kooperativ hyresrätt går staten in och garanterar 95 procent av lånen till fastigheten. De övriga 5 procenten står hyresgästerna för, säger Mari-Ann Nilsson.
För att få en lägenhet i en kooperativ hyresrätt måste man betala en kontantinsats. När man flyttar får man tillbaka samma insats som man betalade vid köpet. De boende kan alltså inte tjäna pengar på att sälja sin lägenhet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu