Djurindustrin trivs bäst i mörkret
Regissören Robert Kenner abetade i sex år med att göra klart dokumentären Food, Inc., som går upp på svenska biografer i dagarna. Filmens uppgift är att visa hur matindustrin i USA styrs av en handfull jätteföretag, och hur massproduktionen av mat förstör både hälsa och miljö.
Food, Inc. börjar med att slå fast att det finns fakta om maten som företagen inte vill ska komma fram. Till exempel hur djur tvingas leva för att ge så stor avkastning som möjligt.
Mycket av detta har vi sett förut, men det är lika obehagligt varje gång: djur som lever i sin egen avföring i fullpackade mörka utrymmen, med framodlade kroppar som inte orkar bära den egna tyngden. Men vad som oftast inte kommer fram är hur företagen utpressar bönderna till denna slags djurhushållning. De bönder Robert Kenner talar med förklarar att de inte får släppa in filmteamet i sina ”ladugårdar” eftersom företagen de levererar till har förbjudit detta. Skulle de bryta mot förbudet förlorar de sina kontrakt.
Bonden Carol har dock tröttnat och visar upp sin förfärliga kycklinginhägnad. Hon har redan förlorat sitt kontrakt på grund av sin vägran att uppgradera sin gård i enlighet med företagens order. Bönderna, berättar hon, hålls i schack genom sina skulder, som växer genom kraven på de uppgraderingar som kontrakten hänger på. ”Det är förnedrande”, förklarar hon och tittar på kycklinginhägnaden med sorg i blicken.
Köttindustrin har också förändrats för arbetarna. På femtiotalet var det ett av de tryggaste jobb man kunde ha, med bra löner och trygga arbetsförhållanden. I dag finns här de farligaste yrkena i USA, där papperslösa migrantarbetare arbetar under hälsovådliga förhållanden för låga löner. Många kommer från Mexiko, vars egna majsindustri har krossats av det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta. Många mexikaner deporteras, men inte alla. Till exempel har företaget Smithfield, världens största producent av griskött, en överenskommelse med immigrationsmyndigheten om att de inte får deportera så många att produktionen störs.
Så matföretagen har enorm makt och kämpar för att göra enorma vinster, till priset av spridningen av farliga bakterier som E. Coli och en epidemi av diabetes bland vuxna. I USA är det billigare att köpa färdiglagade hamburgare än morötter och broccoli, vilket inte är en slump under detta starka företagsstyre.
Food, Inc gör ett fantastiskt arbete när det gäller att visa hur hårt styrd och farlig den amerikanska matindustrin är. Inget företag ville medverka i filmen, vilket är förståeligt – de maffiametoder de använder för att tvinga bönder att samarbeta på deras villkor och för att förhindra att kritik når ut skulle knappast någon vd vilja försvara inför en kamera.
Men som vanligt när det gäller att föra ut drastiska budskap till en mainstreampublik är förslagen för förändring inte alltför radikala. Eller vad sägs om uppmaningen mot slutet till alla som ber bordsbön att be för hälsosam mat?
Ok, det är lite orättvist; att handla ekologiskt och närodlat från företag som behandlar djur och människor väl har naturligtvis en mer framträdande plats i filmen. Men i slutändan är det ändå för den information som filmen gräver fram som den ska ses, och det finns tillräckligt av den för att uppröra den mest konservative.
”Du kommer aldrig mer att se på din middag på samma sätt” är filmens slogan – och den är mycket passande.
Film
Food, Inc.
Regi Robert Kenner Premiär 29/1
