Bergatroll tar plats vid förhandlingsbordet
Den 30 december ockuperade Kulturföreningen Bergatrollen för andra gången det kommunalt ägda ödehuset i Stora Berga. Kravet var ett självförvaltat aktivitetshus till rimlig hyra, ett krav som Nyköpings kommun nu tycks beredd att tillmötesgå.
Ödehuset i Stora Berga, i närheten av Skavsta flygplats, ockuperades redan i somras av Kulturföreningen Bergatrollen. Då som nu krävde aktivisterna att för ”en symbolisk summa” få tillgång till ett självförvaltat aktivitetshus.
– Vi såg ett stort behov av en deltagarstyrd möteslokal, säger Alfred Åkesson från kulturföreningen. I somras var vi där några dagar tills kommunen sade att om vi bara gick ut ur huset så var de beredda att kompromissa och förhandla så att vi skulle få bruka ett tomt hus. De gav ett löfte och vi gick med på det.
Förhandlingar inleddes, men mynnade aldrig ut i någon överenskommelse. Från Nyköpings sida meddelades att huset i Stora Berga skulle rivas, och enligt kulturföreningen lämnade kommunen aldrig något förslag på alternativa lokaler.
Under hösten har Bergatrollen drivit en lokal kampanj till stöd för sina krav, och den 30 december valde föreningen att inleda en andra ockupation.
– Det kändes som att kommunens taktik vara att förhala för att få oss att tappa intresse, säger Alfred Åkesson. Och vi blev färre och färre. Vi var tvungna att hålla liv i det, och då kände vi att vi behövde göra någonting för att samla de här människorna igen.
Kommunen fick kännedom om ockupationen den 7 januari och valde då att polisanmäla. Polisen har också besökt huset, men inte försökt avhysa ockupanterna med tvång.
Kommunen valde också att stänga av husets eltillförsel, men trots temperaturer som stundtals sjunkit ned mot 20 minusgrader har aktivisterna lyckats hålla både värmen och entusiasmen uppe.
– I Sverige har vi ganska höga standardnivåer, men det går att leva under dem, säger Alfred Åkesson.
Under veckan tog dock kommunen, till aktivisternas förvåning, initiativ till nya förhandlingar. I morgon fredag ska parterna träffas för att diskutera om kulturföreningen kan hyra delar av ett kommunalt magasin i centrala Nyköping.
– Vi har tagit upp dialogen med dem igen, säger Alfred Åkesson. Men vi har kvar vårt krav att vi vill ha ett färdigskrivet kontrakt innan vi lämnar huset.
Det är ett krav som Maud Andersson Pekkanen, fastighetschef i Nyköping och kommunens förhandlare, inte känner igen.
– Dels måste de presentera en del saker för mig, dels finns det befintliga hyresgäster som jag måste prata med innan vi tecknar avtal med Kulturföreningen Bergatrollen. Vi har sagt att de ska lämna huset senast på måndag och det har de gått med på.
Hon gör ändå bedömningen att kulturföreningen inom kort kan ta de nya lokalerna i bruk.
– Jag är optimist och tror att det blir kontrakt.
Från politiskt håll är kommunstyrelsens ordförande Jan Carle (M) är positiv till den föreslagna lösningen. Men han dementerar att kulturföreningens ockupation skulle ha tvingat tillbaka kommunen till förhandlingsbordet.
– Nej, jag ser det inte alls så. Jag tycker tvärt om att den här ockupationen har varit helt onödig, och den gör att människor ser på Bergatrollen på ett annat sätt än de förtjänar. Den gör att man undrar vad de är för några som ockuperar.
Att ockupationen inte skulle ha fungerat som en påtryckning håller dock inte Bergatrollen själva med om.
– Kommunen har fått mer press på sig och det har varit många insändare i tidningen, säger Alfred Åkesson. Nyköping är inte så stort, så om vi är en grupp som gör saker här kan det få ganska stor genomslagskraft.