Uppsala Fria

Folkpartiets toppnamn lämnar kommunpolitiken

Sega strukturer som begränsar kvinnliga politiker och besvikelse över en låg placering på partiets kommunvalslista. Det är anledningarna till att Karolina Hilding, Folkpartiets nuvarande toppnamn i Uppsala, inte kandiderar till ytterligare en mandatperiod.

I valet 2006 fick Karolina Hilding överlägset flest personkryss av Folkpartiets kandidater till Uppsala kommunfullmäktige. Sedan dess har hon fungerat som kommunstyrelsens vice ordförande och partiet främsta representant i staden. Men efter valet nästa år lämnar hon den kommunpolitiska scenen.

Bakom beslutet att inte kandidera för ytterligare en mandatperiod ligger flera orsaker. I ett brev till partiets medlemmar skriver Karolina Hilding att ”det politiska arbetet ännu inte är helt befriat från manliga värderingar och attityder, vilket innebär en viss uppförsbacke för kvinnliga politiker”.

– Jag har hållit på med politik i 20 år och man märker det i varierande grad i olika sammanhang, säger hon. Det är gamla sega strukturer och alla är inte så förändringsvilliga som man önskar.

Är det inte ett demokratiproblem om kvinnor lämnar politiken på grund av patriarkala strukturer?

– Det är det jag försöker säga i mitt brev. Det sätter väldigt effektiva hinder för många som skulle vilja komma vidare politiskt.

Hur ska man komma åt detta?

– Man måste vara vaken och öppen med att det finns, och vaken på sitt eget beteende också. Det här är inget man blir färdig med, det är något man måste jobba med hela tiden. Det är inte ett problem som strikt bara finns hos äldre män, det finns hos kvinnor och män, unga och gamla, men många av politikerna är äldre män.

Karolina Hilding antyder också att stödet från den egna partigruppen inte alltid varit så stort som hon skulle önskat.

– Politik är ett lagarbete och vi har ett jättebra lag i Uppsala, men det krävs att man verkligen drar åt samma håll.

Har man inte gjort det?

– Det krävs att man verkligen är beredda att jobba för det. Det är ingenting som kommer gratis, svarar Kristina Hilding efter en stunds tvekan.

Ytterligare ett skäl till beslutet att inte kandidera är den plats hon fått på partiets kommunvalslista. I det interna provvalet fick hon näst flest röster, efter utbildnings och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan, men på vallistan placerades hon först på fjärde plats.

– Jag inser att nomineringskommittén har ett otroligt tufft jobb med att sätta ihop en lista och få stöd för den, säger Karolina Hilding. Men jag är inte nöjd med hur man hanterat min kandidatur, det är den enda synpunkt jag kan ha. Jag kan inte inleda en valrörelse under de här förutsättningarna, och då blir den logiska följden istället att jag inte kandiderar till kommunfullmäktige nästa mandatperiod.

Sture Blomgren är ordförande i nomineringskommittén:

– Det är en enig nomineringskommitté som har beslutat att hon inte ska stå på första plats, säger han. Sedan har kommittén haft olika uppfattningar. Somliga vill ha henne betydligt längre ner, så då har vi enats om det här som kompromiss.

Hon var den av era kandidater som fick flest personröster i senaste valet, är det inte någonting som ni vägt in?

– Vi har vägt in väldigt många aspekter, men det har också varit många kritiska synpunkter på hennes ledarskap under mandatperioden. Så kan jag sammanfatta det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu