Rödgröna: Alliansen sviker vallöften
De rödgröna har granskat hur majoriteten i Uppsala kommun levt upp till de löften som gavs inför valet 2006. Resultatet: bara tre av 40 vallöften har uppfyllts.
Av 40 löften som allianspartierna – gemensamt eller enskilt – gav inför kommunvalet 2006 har bara tre infriats. 17 har inte genomförts eller bara genomförts delvis, medan hela 20 löften har brutits. Den hårda domen avkunnande de rödgröna i en gemensam granskning av majoritetens politik ett år inför nästa val.
– Det är tre löften som är genomförda. Det är inte ett lysande resultat, säger kommunalrådet Lena Hartwig (S).
Granskningen omfattar samtliga politikområden, men den rödgröna kritiken är särskilt hård vad gäller skola och förskola samt miljö och stadsplanering.
– Kvaliteten i förskolan är ett av de absolut tydligaste exemplen på hur det går åt fel håll, säger kommunalrådet Niclas Malmberg (MP). Storleken på barngrupperna har ökat, tvärt emot vad som sades om att minska dem. Vi hade 15,9 barn per avdelning 2006, nu är det uppe i 17.
Bakgrunden är resursbrist kopplad till den skattesänkning om 20 öre majoriteten genomfört. Och förskolans resursbrist förvärras ytterligare av ett av de få vallöften de rödgröna menar att majoriteten infriat.
– Vårdnadsbidrag är ett av få löften som genomförts, men effekten blev inte alls vad man trodde. Föräldrar väljer inte vårdnadsbidrag istället för förskola, de som utnyttjar det är de som ändå inte tänkt sätta sina barn i förskola, säger Niclas Malmberg.
De tre år som gått sedan valet utgör ett dystert facit över alliansens miljöpolitik, menar de rödgröna. Löften om att bevara grönområden har brutits, liksom löften om att minska hälsofarliga luftföroreningar. Dessutom har majoriteten skurit i budgeten för stadens cykelbanor.
– Först säger man att man ska förbättra cyklisternas säkerhet, sedan skär man i investeringsbudgeten för cykelbanor. I dagens Uppsala prioriteras bilar framför cyklister, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V).
De vallöften som granskats avgavs inför valet 2006. Har inte den lågkonjunktur som få förutspådde påverkat alliansens möjlighet att hålla dem?
– Naturligtvis har det påverkat, säger Niclas Malmberg. Om man inte hade tappat skatteintäkter kanske man hade kunnat uppfylla en del löften om kvalitetsförbättringar, men då har man prioriterat skattesänkningar.
– Tittar man på miljöområdet är det inte löften som kostar pengar, det är prioriteringsfrågor. Det kostar inget att förbjuda dubbdäck, säger Illona Szatmari Waldau.
Anders Westerlind (FP), ordförande i gatu- och trafiknämnden, håller inte med om att majoriteten brutit löftet att förbättra luftkvaliteten i staden. Trots att kommunens senaste hållbarhetsbokslut visar att antalet dagar med för höga partikelhalter ökar.
– Tidigare har ju Kungsgatan varit uppgrävd, man kanske har glömt det. Nu är den öppen för trafik igen och det kan påverka. Vi fattar också ett antal beslut i år, vi håller ju på att titta på dubbdäcksförbud och miljöbilszoner.
Löften om att minska barngruppenas storlek kom från Centerpartiet. Mats Jonsson, partiets ledamot i barn- och ungdomsnämnden, beklagar att det inte kunnat hållas.
– Det är ju inte roligt. Det finns säkert andra saker vi har misslyckats med också, men vi kunde ju faktiskt inte förutse den ekonomiska krisen vi hamnat i.
Hade ni inte haft mer pengar till välfärdssatsningar om ni inte sänkt skatten?
– Där var det lite olika löften, och där har Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna åstadkommit en kompromiss så man har inte sänkt skatten så mycket som man lovade. Samtidigt har de som röstade på alliansen för att få en avsevärd skattesänkning inte fått det, så det kan ju också uppfattas som ett svek.
Brutna vallöften, enligt de rödgröna:
• Två nya kommunala bolag har bildats under mandatperioden, trots ett löfte från Folkpartiet om att minska det kommunala bolagsägandet.
• Centerpartiet lovade att minska kötiden till omvårdnadsboende till max fyra veckor. I dag är den i genomsnitt åtta veckor.
• Kristdemokraterna lovade att slopa kösystemet till den kommunala musikskolan och utöka platserna, men anslagen har istället skurits ned.
• Moderaterna ville minska introduktionstiden för invandrade med minst en månad per år, men sedan 2007 har den genomsnittliga introduktionstiden istället ökat med tre månader.