Fria Tidningen

Parlamentet redo att kompromissa bort näträttigheter

Två tredjedelar av EU:s telekompaket har antagits efter beslut i ministerrådet. Vad gäller hur användare får stängas av från internet är rådet och parlamentet fortfarande oense, men vänsterpartiets Eva-Britt Svensson befarar att rådet kommer att få sin vilja igenom.

I tisdags antog ministerrådet två tredjedelar av EU:s omtalade telekompaket. Det handlar dels om konsumentskyddsfrågor, dels om en förordning för ökad konkurrens mellan operatörer.

Den tredje delen av paketet rör tillgången till internet, och är föremål för förhandlingar mellan rådet och Europaparlamentet. Parlamentet har – i det så kallade tillägg 138 – krävt att ingen ska få stängas av från internet utan föregående rättslig prövning, medan rådet anser att en sådan skrivning skulle inkräkta på medlemsstaternas juridiska självbestämmande och vill se svagare formuleringar.

Förra torsdagen hölls trialogförhandlingar mellan rådet, parlamentet och EU-kommissionen. Under mötet presenterade rådet ett förslag till kompromisstext där alla formuleringar om att en rättslig prövning måste föregå en eventuell avstängning från internet strukits.

På sin blogg kallar Piratpartiets Christian Engström, ledamot i förhandlingskommitté, texten för ”ett hån mot parlamentet”. Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson är också skarpt kritisk mot rådets förslag, men befarar att det kommer att få sin vilja igenom.

– Under det senaste sammanträdet kändes det som att majoriteten i förhandlingskommittén nu köper kompromissförslaget. Det beklagar jag, för vi har inte fått tillräckliga garantier för att fri- och rättigheter skyddas. Vi har ett majoritetsbeslut från parlamentet för 138:an, det tycker jag att vi i förhandlingskommittén ska stå fast vid.

På onsdag träffas parterna för ännu en trialog, varefter de har sex till åtta veckor på sig för slutförhandlingar, innan resultatet går tillbaka till rådet respektive parlamentet, som i det läget inte kan föreslå fler ändringar utan bara kan godkänna eller förkasta förslaget.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) anslår en optimistisk ton inför mötet.

– Samtalsklimatet är öppet och kreativt så jag har gott hopp, säger hon i ett uttalande.

Eva-Britt Svensson håller inte riktigt med.

– Jag tycker att förhandlingarna från början har handlat om att vi måste köpa rådets uppfattning, det tycker inte jag är öppet och kreativt. Sedan kan det inte heller finnas någon kreativitet kring en sådan sak som yttrandefriheten.

Fakta: 

Jag tycker att förhandlingarna från början har handlat om att vi måste köpa rådets uppfattning.

Eva-Britt Svensson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

EU utreder Sveriges vargjakt

En fråga från Miljöpartiets Europaparlamentariker Carl Schlyter har resulterat i att EU-kommissionen nu ska utreda den svenska licensjakten på varg.

Fria Tidningen

Högre hyror när allmännyttan ska ge vinst

Kommunala bostadsbolag ska drivas affärsmässigt och allmännyttans hyresnormerande roll avskaffas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss. Nätverket för hyresgästernas boende trygghet menar att fältet därmed är fritt för en upptrappning mot marknadshyror.

Fria Tidningen

Sverige ska leda piratjakt i Somalia

Från och med april ska en svensk sjöstyrka leda EU:s antipiratoperation Atalanta utanför Somalias kust. Oppositionen hade velat se tydligare skrivelser om orsakerna bakom sjöröveriet men är ändå nöjd med beslutet.

Fria Tidningen

Analys: Rödgrönt samarbete färgar utrikespolitiken

De rödgröna har presenterat en gemensam utrikespolitisk överenskommelse. Dokumentet visar att Vänsterpartiet och Miljöpartiet har större inflytande över det rödgröna samarbetet än vad Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har i alliansen.

Fria Tidningen

Utrikesdebatt i skuggan av riksdagsvalet

Det stundande riksdagsvalet gjorde sig tydligt påmint under mandatperiodens sista utrikespolitiska debatt. Såväl utrikesministern som den rödgröna oppositionens företrädare bjöd på både plakatpolitik som pajkastning blocken emellan.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu