Klimatförändringar dilemma för kärnkraften
Kylvattenutsläpp har länge betraktats som en oproblematisk del av kärnkraften. Men med den globala uppvärmningen höjs både intags- och utsläppstemperaturerna. Resultatet kan bli omfattande fiskdöd.
Kärnkraftverket i Forsmark tar stora mängder vatten i anspråk för att kyla sina anläggningar. När kylvattnet släpps ut är det omkring tio grader varmare än då det tas in.
En mängd fisk och yngel stryker med i anslutning till intaget och i utsläppsområdet bildas en miljö som gynnar varmvattenarter på bekostnad av kallvattenarter. Fiskförlusterna och påverkan på omgivningen har dock betraktats som ringa, och en ny rapport från de svenska kraftbolagens forskningsorganisation Elforsk slår dessutom fast att den är mindre än vad man hittills trott. Men rapporten varnar också för att den globala uppvärmningen kan förändra förutsättningarna för kylsystem vid svenska kärnkraftverk.
När havstemperaturen stiger höjs såväl intags- som utsläppstemperaturerna. Något som kan leda till att kylvattnet blir så varmt att vissa fiskarter slås ut.
– Om du får en tempförhöjning på 2 till 4 grader hamnar man på utsläppstemperaturer som tidvis kan ligga runt 37-38 grader, säger rapportförfattaren Ulf Ehlin.
– Det som då händer är att letaltemperaturen, den temperatur som fiskarna inte klarar av att leva vid, för en del marina organismer överskrids. Om man får en klimatförändring som höjer vattentemperaturen riskerar man att få fiskdöd i samband med värmeböljor.
Massdöd av fisk har redan observerats under särskilt varma sommarperioder. Enligt Ulf Ehlin finns det flera sätt ett kärnkraftverk kan kompensera för högre vattentemperaturer.
– Ett är att försöka ta in sitt kylvatten från större djup där det är kallare. Ett annat sätt är att man tar in mera kylvatten så man inte måste värma upp det lika mycket.
Vid Oskarshamns kärnkraftverk finns redan ett så kallat djupintag för kylning av en reaktor, liksom förslag att bygga likadana för de resterande så.
Några dylika planer finns inte i Forsmark. Men enligt Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmarks kraftgrupp, finns det en medvetenhet om att vattentemperaturerna kan komma att stiga.
Och kompetens att hantera situationen om så skulle ske.
– Jag kan inte svara på hur stort och omfattande projekt det är i tid och pengar, men den tekniska kapaciteten finns.