Fördjupning


AnnaCarin Isaksson
Fria.Nu

Trädgårdsterapi öppnar ögonen för det lilla i livet

Stress, stress, stress. Ordet klingar ilsket, och för tanken till blödande magsår. Och kanske känner även du att vardagen rusar förbi och kravet på perfektion står dig upp i halsen. Men misströsta inte, utan ta på dig gummistövlarna och bege dig ut till skogs. Naturen visar sig vara den billigaste medicinen när den uråldriga trädgårdsterapin nu når Sverige.

Stressrelaterade sjukdomar är ett sjukdomstillstånd som kostar samhället långt mer än vad ett långsiktigt förebyggande arbete mot stress skulle göra. Trots detta sjukskrivs allt fler för utbrändhet och depressioner, och vägen tillbaka till ett normalt liv är ofta längre bort än vad pillerburken är. Men botemedlet kan finnas närmare än du tror och behöver inte innebära vare sig känslomässig lobotomering eller en utarmad plånbok. Med forskning kring dess helande egenskaper har nu trädgårdsterapin invaderat Sverige.
- Trädgårdsterapin är egentligen en gammal företeelse, och de första terapiträdgårdarna anlades redan för 3 000 år sedan. I Sverige sprids kunskapen mer och mer, men de som är störst på området är USA och England. England har 45 000 deltagare i veckan, säger Eva-Lena Larsson, biolog på Botaniska trädgården och projektledare för Gröna Rehab.
Gröna Rehab är Västra Götalandsregionens satsning för sin personal som diagnostiserats av en stressrelaterad sjukdom. Det är ett samarbete mellan Botaniska trädgården och regionen som kombinerar sjukvårdens kunnande med kunskaper om naturen. Med hjälp av en biolog, en sjukgymnast, en arbetsterapeut och en trädgårdsmästare ska patienterna guidas tillbaka till lusten att leva.
- Tanken är inte att du ska bli trädgårdsmästare här utan att du ska hitta dig själv. Alla människor behöver ett rofyllt rum att besöka, säger Eva-Lena Larsson.
Och forskningen visar tydliga resultat på att en livsstil som innehåller naturbaserade upplevelser stärker både kropp och själ. Doften av våta barr en hösteftermiddag, bruset av en porlande bäck, och känslan av en kastanjenöts lena yta mot en trött handflata kan göra underverk. Naturen är en skattkammare och bärare av oanade möjligheter och upplevelser utanför din dörr.
- När du är stressad sluter du dig för omvärlden, men när du går ut i trädgården väcker det kroppen och känslorna till liv, berättar Lena Benjegård som är trädgårdsmästare och ansvarig för trädgårdsarbetet på Gröna rehab. Utformningen av trädgården är därför viktig här. Det ska finnas växtlighet efter årstid, olika sorters stenar att titta och känna på, en berså att söka skugga i och vackra färger och fågelbon med fåglar att studera.
Det finns utrymme för sex till åtta personer att delta i Gröna Rehabs 12 veckors program som kan förlängas till högst ett halvår. Ingen hög siffra med tanke på att psykisk ohälsa är den mest förekommande sjukskrivningsorsaken i regionen. År 2005 låg psykisk ohälsa bakom 11 000 av 30 000 sjukskrivningar i Västra Götaland.
- Många av dem som får utbrändhetssymptom är högpresterare i sitt yrkesliv och på fritiden. De har svårt att säga nej och till sist säger kroppen ifrån och de orkar inte mer. Men det som är positivt med diagnosen är att förutsättningarna att komma tillbaka är stora, säger Eva-Lena Larsson.
Änggårdsbergen som kantar Trädgårdsmästarbostaden där Gröna Rehab håller till lockar till promenad och upptäcktsfärd. Från att ha sått dina egna frön i trädgården kan du strosa fritt i det vildvuxna landskapet, hoppa över stock och sten eller ta ett kallt dopp i sjön. Detta höjer koncentrationen, minskar ångest och depression och gör dig glad. Trädgårdsterapin manar till att öppna upp ögonen för det lilla i livet. Se hur ett frö växer upp och blir till en spirande planta och skörda naturens grödor för att det är gott. När vintern och snön snart hämmar sådd och skörd blir det snöbollskastning och hantverk i stugan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu