Fria Tidningen

”Kinnevikbolag stödde kupp”

Svenskägda Millicom har stött militärkuppen i Honduras, skriver lokala medier. Företaget har försökt stoppa kritik, ägnat sig åt avlyssning och sponsrat militären. Företaget tillbakavisar alla anklagelser.

Den 28 juni avsattes Honduras president Manuel Zelaya i en militärkupp. USA:s president Barack Obama var snabb att fördöma kuppen. EU har tidigare uttalat sitt stöd för den avsatte presidenten Zelaya och inget land har ännu erkänt den nya regeringen.

Enligt hondurianska medier är Stenbecksägda företaget Millicom en bricka i spelet, uppger tidningen Mana. Enligt uppgifter i bland andra den alternativa tidningen El Pregón drog Millicom, Honduras största mobiloperatör, in sina annonser i tv-kanalen Canal 36 på grund av kritik mot militärkuppen. Nu har kuppmotståndare startat en insamling av sim-kort för att lämna tillbaka dem till Millicom.

Millicom anklagas också för att avlyssna samtal från oppositionella radiostationer, och ska enligt den honduranska feministorganisationen Feministas en Resistencia ha erbjudit militären gratis påfyllning av mobiltelefoner. Föreningen säger också att Millicoms främste rådgivare i Honduras, Billi Joya, även är diktaturens rådgivare. Billi Joya gjorde sig känd på 1980-talet som ledare för Honduras dödsskvadroner.

Kinneviks vd Mikael Grahne är på semester på okänd ort och Kinnevik hänvisar till Millicom för en kommentar.

– Spekulationerna i de latinamerikanska medierna är absolut nonsens. Millicom är inte involverat i några militära eller politiska händelser. Jag känner inte heller till om Billi Joya är vår rådgivare, säger Peregrine Riviere, informationschef på Millicom, till FRIA.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu