Fria Tidningen

Moderaterna vill ha Wal-Mart till Sverige

Moderaterna i Skellefteå försöker få detaljhandelskedjan Wal-Mart att etablera sig i kommunen. Företaget har gjort sig känt för otaliga brott mot arbetsrätten och för sin fackföreningsfientlighet. S-märkta Skellefteå kommun är inte avvisande.

Wal-Mart är världens största detaljhandelskedja. Omsättningen år 2007 var 2 272 miljarder kronor. Det är den största privata arbetsgivaren i USA, Kanada och Mexiko, trots att 70 procent av produktionen sker i Kina.

Positiva bedömare brukar framhålla att företaget genom avancerad logistik och inköpshantering har pressat priserna i detaljhandeln. ”Save mony – live better” lyder parollen. Men det gäller knappast företagets anställda. Wal-Mart har otaliga gånger sedan 1995 dömts till böter och skadestånd för brott mot arbetsrätten i USA. Företaget har betalat ut löner som legat under fattigdomsnivån, tvingat anställda att jobba övertid utan betalning och motarbetat facklig anslutning.

Och trots negativa domstolsutslag fortsätter detaljhandelsjätten med lagöverträdelserna, enligt flera oberoende rapporter som Fria gått igenom.

 

I Sverige finns inget Wal-Mart. Än. Men Skellefteås moderater föreslår i ett brev till företagets vd att Wal-Mart etablerar sig i ett nytt handelsområde i kommunen.

Andreas Löwenhöök, ordförande för moderaterna i Skellefteå, (M) har också lagt flera motioner i kommunfullmäktige i syfte att få kommunen att bjuda in företaget. Han är inte oroad över att Wal-Mart ska begå arbetsmiljöbrott eller sätta krokben för svenska fackföreningar.

– Jag förutsätter att de följer svenska lagar och regler, säger han.

En etablering skulle kunna pressa priserna i kommunen, menar han, och tillägger att matpriserna här är bland de högsta i Västerbotten.

– Enligt Konkurrensverket beror det på bristande konkurrens.

 

Anders Hård, gruppledare (MP), är kritisk och menar att risken är stor att Wal-Mart sätter sig över lagen på samma sätt som man gjort i andra länder.

– Dessutom kommer en etablering att gå ut över andra företag i kommunen, till exempel de lokala livsmedelsproducenterna, säger Anders Hård.

Hans resonemang får visst stöd i en undersökning från 2002, ”The impact of a Wal-Mart Supercenter on existing businesses in Mississippi”. Den visar att i 80 procent av städerna där Wal-Mart etablerat sig förlorade de existerande företagen 10 procent av sin försäljning.

Andreas Löwenhöök säger att många kommuninvånare åker till Sundsvall och Haparanda för att gå på Ikea och andra affärer som vuxit upp i närheten av varuhusen. En etablering av Wal-Mart skulle innebära att folk stannade kvar i Skellefteå för att handla.

Det tror inte Anders Hård.

– Nej, Wal-Mart är inte Ikea. Sedan kan man undra vilken kvalitet de billiga varorna har och fundera över hur de långa transporterna påverkar miljön.

 

Socialdemokraterna, med egen majoritet i kommunen, är betydligt mer positivt än Miljöpartiet. Även om frågan ännu inte har diskuterats internt.

– Som socialdemokrat tycker jag att det är fel när du berättar hur de bryter mot arbetsrätten. Samtidigt tycker jag att det känns fel att neka dem om de vill köpa mark och vill etablera sig här. Företaget måste ju följa svenska lagar och förordningar, säger Anne Westerlund (S), ordförande i kommunfullmäktige. 

Fakta: 

Wal-mart är världens största företag inom detaljhandeln. Utanför USA har företaget i dag verksamhet i bland annat Kanada, Latinamerika, Storbritannien och Japan.

• Human rights watch har i en 210-sidig rapport konstaterat att Wal-Marts anställda har tvingats jobba övertid utan betalning och förnekats sina lagstadgade matraster, att kvinnor får lägre lön än män och att företaget konsekvent betalat ut löner under fattigdomsnivån.

• Fackföreningar som försökt etablera sig på arbetsplatserna har motarbetats och fackligt anslutna har avskedats. I Quebeck gick 51 procent av arbetarna med i facket år 2005. Wal-Mart svarade med att stänga affären.

• Företaget har även dömts för miljöbrott.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu