Fria Tidningen

Ersättningsnivåerna i a-kassan rasar

Den svenska a-kassan är bland de lägsta i Europa. Nya siffror från OECD visar att ersättningsnivåerna rasat kraftigt. TCO:s ordförande Sture Nordh kräver nu att inkomsttaket för a-kassan höjs.

Färsk statistisk från OECD visar att svenskarnas ersättning från a-kassan dalat från 61 procent till 53 procent, räknat utifrån den tidigare lönen, mellan år 2006 och 2007. Ett fall som betyder att nivåerna är lägre än i USA och som placerar Sverige på den nedre halvan av OECD-rankingen.

– Det här är ett resultat av regeringens sänkning av inkomsttaket för två år sedan. Vi måste se till att höja a-kassetaket igen, säger Sture Nordh, ordförande för TCO.

Upp till 18 700 kronor kan man tjäna för att ha rätt till 80 procent av månadslönen vid arbetslöshet. Löntagare som tjänar över beloppet får i genomsnitt nöja sig med 50–55 procent av sin lön.

– Vi bedömer att endast en fjärdedel av våra medlemmar har rätt till 80 procents a-kassa. Det är givetvis en ohållbar situation i en lågkonjunktur. Människor klarar inte av att leva på hälften av sin lön, säger han.

Sture Nordh menar att den försämrade a-kassan kan förlänga lågkonjunkturen. Rädslan för att bli arbetslös och barskrapad kan avskräcka folk från att konsumera.

– De som fortfarande har jobb väljer att spara pengar i fall att de blir arbetslösa. Det leder till minskad efterfrågan och mindre jobb, ekonomin skulle tjäna på att taket höjs, säger han.

TCO bedömer att ersättningsnivåerna fortsatt minska till 51 procent i år, ett fall på ytterligare två procent.

– Vi har haft en löneutveckling på tre procent samtidigt som inkomsttaket legat still. Det innebär att andelen som har rätt till full ersättning fortsätter att sjunka, säger Sture Nordh.

Är ni rädda för att minskad a-kasseersättning kan påverka facket negativt?

– Det trodde man när a-kassan försämrades för två år sedan, men det visade sig att när folk lämnade a-kassan stannade man kvar i facket. Våra krav på höjt inkomsttak handlar inte om organisationsintressen utan om en rimlig anställningstrygghet, säger Sture Nordh.

Sverige ligger på 20:e plats av de totalt 28 OECD-länderna. Högst a-kassa har Luxemburg – 87 procent – medan Australien har lägst – 31 procent.

Fakta: 

A-kassa i norden:

Under 2001 låg a-kasseersättningen på 65 procent i Sverige. Mellan år 2006- 2007 föll ersättningsnivåerna med åtta procent. Finnarna är dock fortfarande sämst i Norden.

Ersättning från a-kassan Plats i OECD-rankingen

1. Island 68 procent 5

2. Norge 64 procent 7

3. Danmark 61 procent 14

4. Sverige 53 procent 20

5. Finland 52 procent 21

Källa: OECD som har undersökt ersättningsnivån för medelinkomsttagare i industrin mellan år 2001-2007.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Regeringen har ingen politik för ensamföräldrar"

De sänkta ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjukskrivna har förvärrat den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar. Det menar Helene Sigfridsson på organisationen Makalösa föräldrar. ”Vi har fått in rapporter om att många ensamföräldrar inte längre har råd med medicin och glasögon till sina barn. Det är ovärdigt att det här ska behöva hända i ett land som Sverige”, säger Helene Sigfridsson på Makalösa föräldrar.

Fria Tidningen

Ekonomin bättre än väntat

Läget för svensk ekonomi ljusnar. Finansminister Anders Borg (M) skriver upp prognoserna och förutspår att arbetslösheten inte kommer att nå samma höga nivåer som under nittiotalskrisens värstingår.

Fria Tidningen

Lönekampen hårdnar i lågkonjunkturen

Höjda löner stimulerar ekonomin. Det menar fackförbunden när lönedebatten med arbetsgivarna skruvas upp inför valrörelsen 2010. "Det är viktigt att lönerna ökar när vi har en efterfrågekris", säger LO-ekonomen Mats Morin.

Fria Tidningen

Ärlighet varar längst i den gröna handeln

Hur gröna är egentligen de företag som kunderna uppfattar som grönast? Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen menar att man bör ta den senaste kundundersökningen med en nypa salt. ”Det finns många små gröna företag med knappa resurser som inte har lika stor möjlighet att nå ut”, säger hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu