Stockholms Fria

Ny omröstning om kvarteret Linjalen

Nu bryter brf Linjalens styrelse sitt löfte att inte hålla en ny omröstning om att ombilda av kvarteret Linjalen till bostadsrätter. En ny köpestämma är inplanerad i augusti.

Den 2 april röstade 43 procent av de boende i allmännyttans kvarter Linjalen för en ombildning till bostadsrätter och nätverket Rädda Linjalen – som verkat för att kvarteret ska förbli i allmännyttiga Stockholmshems ägo – drog en lättnadens suck. Det krävs 67 procent för att en ombildning ska komma till stånd.

Inför omröstningen arbetade nätverket Rädda Linjalen aktivt med information till sina grannar om vad en ombildning kan få för konsekvenser, vilket FRIA tidigare har berättat om.

Dagen efter omröstningen berättade den dåvarande ordföranden i bostadsrättsföreningen Anders Werkö att föreningen inte kommer att ta några initiativ för att hålla en ny köpestämma. Men nu har bostadsrättsföreningen meddelat att en sådan ska hållas i slutet av augusti, innan köperbjudandet går ut.

– Vi vill att de boende i lugn och ro ska ta ställning till erbjudandet under sommaren, utan att bli utsatta trakasserier från nätverket Rädda Linjalen, säger Eva Fee som är den nya ordföranden för brf Linjalen.

Hon menar att många av de boende inte vågade gå till köpestämman, och att Rädda Linjalens arbete med dörrknackningar och flygblad gjort människor rädda att rösta.

– Nu kommer vi att försöka övertyga de boende om att det är en bra affär med en omvandling, genom saklig information på hemsidan.

Eva Fee säger att bostadsrättsföreningen har fått ett löfte från den statliga banken SBAB att låna de 1,1 miljarderna som kvarteret kostar. Även de som köper sin lägenhet kommer att få ett lån till hela beloppet från SBAB om de godkänns som låntagare.

– De andra får bo kvar som hyresgäster.

Maj-Britt Nyberg, 70 år, är en av initiativtagarna till Rädda Linjalen. Anledningen var att hon tillsammans med andra boende ansåg att bostadsrättsföreningen inte gett korrekt information. Hon tillbakavisar Eva Fees påstående om trakasserier.

– Tvärtom! Jag lovar att ingen har trakasserats av nätverket. Vi har anordnat informationsträffar där vi presenterat kalkyler och dit folk har kommit ytterst frivilligt.

Hon har bott i sin lägenhet i 20 år och är även ledamot i lokala Hyresgästföreningen. Av ideologiska skäl har hon engagerat sig för att behålla allmännyttan.

– Var ska ungdomar utan fast anställning annars bo?

Nu kommer nätverket att återigen mobilisera sina krafter med öppna hus och möten. Under tiden läggs Stockholmshems budget inför nästa år. Eftersom kvarteret Linjalen möjligtvis är under ombildning kommer det inte med i budgeten, vilket innebär att inga renoveringar kommer att göras. Vilket inte heller gjorts tidigare under den tid som Linjalen varit föremål för ombildning.

– Det är ju vi som vill bo kvar som blir lidande av det. Inte de som vill ombilda för att göra ett klipp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu