Internetterapi ska läka såren från ockupationens Irak
Terapeuter i Tyskland erbjuder numera stödsamtal till krigsdrabbade i Irak. Över 300 unga irakier har under det senaste året genomgått internetbaserad samtalsterapi i regi av Behandlingscentret för tortyroffer i Berlin.
”Gud, hur ska jag klara det här? Kommer jag att få återse min familj? Ibland är det som att jag ser min egen döda kropp framför mig och föreställer mig smärtan som mina närmaste skulle känna”, skrev den 25-årige mannen i en terapisession som över internet förband ockupationens Irak med Behandlingscentret för tortyroffer, BZFO, i Berlin.
Först ville han inte kännas vid traumat som han upplevt i samband med en attack mot transportföretaget han arbetade för. Nu är han en av 300 unga irakier som under det senaste året genomgått terapeutisk behandling som administrerats av BZFO. Centret grundades 1992, men den internetbaserade terapin för krigsskadade i Irak kom igång under förra våren.
Christine Knaevelsrud, psykoterapeut och forskningschef på BZFO, säger att inledningsfasen i terapin är viktig. Först fyller klienterna i ett svarsformulär där de beskriver sina upplevelser. Sedan följer en e-postkorrespondens mellan terapeuten och klienten där svaren måste skickas inom 45 minuter. Hon förklarar att tidsbegränsningen är till för att få klienten att öppna sig och berätta om sin situation.
– Klienterna får kämpa med att beskriva det som de förträngt så att vi kan förstå situationen, säger Christine Knaevelsrud.
Att bearbeta traumatiska upplevelser är nödvändigt för att kunna lägga dem bakom sig, menar terapeuterna på BZFO. I mannens fall handlade det om att han behövde sätta ord på den skräck som han känt när han blev dödshotad, när han misshandlades under tiden som han hölls fängslad och när han blev vittne till avrättningar.
Mannen berättar att den flera månader långa terapin hjälpt honom att komma vidare. De starka känslorna av rädsla tar inte längre överhanden. Yrseln har minskat och han har fått en bättre sömn.
De irakier som fått terapeutisk hjälp genom BZFO har alla själva upplevt våld eller blivit vittne till våldsamma attacker, kidnappningar, våldtäkter eller avrättningar. Genom en regelbunden kontakt med terapeuter i Berlin har de fått hjälp att hantera den psykiska smärtan.
– Nästan hälften av våra patienter är kvinnor, berättar Christine Knaevelsrud. De flesta av våra terapeuter i Berlin är kvinnor, det hjälper när vi ska etablera tillitsfulla relationer till irakiska kvinnor som utsatts för våldtäkt eller andra former av sexuellt våld.
Några av terapeuterna är muslimer och talar arabiska vilket underlättar kontakten, förklarar Christine Knaevelsrud. De andra terapeuterna använder sig av tolk.
– Vi har även samarbete och kontakt med psykologer i Syrien, Egypten, Dubai och Irak, berättar hon.
De har också två mottagningar i Irak, i städerna Kirkuk och Sulaimaniya och en tredje ska öppnas i staden Erbil i norra Irak.
Internetbaserad terapi utvecklades i Nederländerna i början av 1990-talet och används nu bland annat i Australien, USA och Skandinavien.
– Det betraktas fortfarande med stor skepsis eftersom relationen mellan psyko-analytiker och patient verkar vara obefintlig, men relationen finns där, säger Christine Knaevelsrud. Anonymiteten online hjälper många att övervinna de hämningar de känner inför sina trauman. För våldtäktsoffer så är det en verklig fördel med en sådan här extremt insynsskyddad form av terapi.