Stockholms Fria

”De undrade om jag kontaktat facket för att pressa företaget på pengar”

Miriam Govindasamy sextrakasserades av en arbetskamrat på Bruske måleri. Nu kräver Stockholm LS företaget på diskrimineringsersättning, skadestånd och ersättning för ekonomisk förlust.

Miriam Govindasamy arbetade som vikarierande ekonomiassistent och receptionist på Bruske måleri. När företaget i vintras åt julbord på en tågresa böjde sig en äldre manlig arbetskamrat fram som för att viska någonting.

– Istället blev jag slickad i örat, det var minst sagt vidrigt, säger Miriam Govindasamy.

Efter denna händelse var det svårt för henne att samarbeta med mannen som hon jobbade nära tillsammans med på företaget. Hon berättar att när chefen kallade in dem båda blev mannen rasande och förnekade allt. med motiveringen att han var lyckligt gift sedan 30 år tillbaka.

– Mannen sade att det var märkligt att jag fantiserade om honom, det var en sådan mardröm!

När mannen vägrade ge Miriam Govindasamy en ursäkt, och när ingen tog henne på allvar, vände hon sig till fackföreningen Stockholms LS för att få stöd. När facket tog kontakt med chefen kallade han in henne igen.

– Han hotade både med de bästa juristerna och med att jag skulle bli känd som ”flickan från tåget” om jag inte tog tillbaka anmälan till facket.

Det är bland annat därför som Miriam Govindasamy inte väljer att vara anonym i den här intervjun. Hon menar att hon har gjort allt rätt och inte har något att skämmas över.

– Om man låtsas som om inget hänt kan sådana här saker fortsätta i all evighet.

Miriam Govindasamy berättar att företagsledningen även försökte lägga skulden på henne genom att säga att hon måste vara psykiskt störd eftersom hon inte bara kunde släppa det som inträffat.

– Sedan undrade de om jag kontaktat facket i syfte att pressa företaget på pengar, men min avsikt var bara att få hjälp med att bli respektfullt behandlad på min arbetsplats.

Den enda kompensation hon fick var tre psykologsamtal för att komma tillrätta med de känslor som sextrakasserierna skapat.

För Stockholm LS har företaget vägrat att visa upp en jämställdhetsplan, vilket de med sina cirka 90 anställda är skyldiga att ha. Sofie Nohrstedt, som företräder Miriam Govindasamy för Allmänna branschsyndikatet i Stockholm LS, tror att en sådan saknas.

– En arbetstagarorganisation har rätt att begära ut en jämställdhetsplan som ska finnas i alla företag med mer än 25 anställda. Saknas den kan företaget dömas till vite, säger Naiti DelSante, jurist på Diskrimineringsombudsmannen.

Nu kräver Stockholms LS företaget på diskrimineringsersättning för sin medlem: 10 000 för de repressalier man anser att medlemmen utsatts för och för bristen på förebyggande insatser. Man kräver också 10 000 kronor i skadestånd för föreningsrättskränkning, eftersom ledningen försökt hindra Miriam Govindasamy att kontakta sitt fack. Man kräver dessutom en ersättning på 10 000 kronor för avsaknaden av jämställdhetsplan och lika mycket för den uteblivna utredningen av fallet.

– Det är ju typiskt att mannen är kvar på sitt jobb som om inget har hänt, medan kvinnan mår dåligt och slutar, säger Sofie Nohrstedt.

Efter en månadslång sjukskrivning vägrar Miriam Govindasamy att gå tillbaka till sitt arbete och är uttagen i strejk. Eftersom hon har lovats jobb på företaget året ut har LS Stockholm även krävt 175 000 i utebliven lön. Tillgodoses inte kraven överväger Stockholm LS att varsla Bruske måleris kunder och leverantörer. Till dem hör bland andra Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder.

– Men företaget förstår fortfarande ingenting. De har föreslagit under våra förhandlingar att Miriam Govindasamy ska få en utökad tjänst och bli jämlikhetsansvarig, alltså att hon själv ska ändra de attityder som gör att hon mår dåligt. Det är inget seriöst förslag, säger Sofie Nohrstedt.

Bruske måleris vd Kenneth Ekebom väljer att i nuläget inte kommentera fallet efter samråd med sina jurister.

– Vi ska först försöka förhandla med syndikalisterna. Om vi inte kommer överens kommer fallet att gå till domstol. När fallet är avgjort kan jag gärna prata med dig igen, säger Kenneth Ekebom.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu