Fria.Nu

Ipredia är nästa vapen för fildelarna

I onsdags trädde den omdiskuterade så kallade Ipredlagen i kraft, som kommer att göra många fildelare till brottslingar. Nu rekommenderar Piratpartiet öppna nätverk för att kringgå lagen.

Piratpartiets motdrag mot Ipredlagen är en kampanj för att internetanvändare ska öppna sina trådlösa nätverk. Samtidigt uppmanar man sina 12 000 medlemmar att göra detsamma. Partiet föreslår att nätverken döps till Ipredia, för att de lätt ska kunna kännas igen.

– Om du sitter med din laptop på stan kan du då enkelt använda ett fritt nätverk, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet.

Han menar att om några tusen personer i varje stad följer uppmaningen, kommer det alltid att finnas ett anonymt nätverk att logga in sig på. Visserligen skulle ägaren av ip-adressen kunna åtalas och avkrävas skadestånd, men det har inte skett vid liknande fall i Danmark och USA, säger Rick Falkvinge.

– I Danmark har öppna trådlösa nätverk varit en framgångsrik försvarslinje mot den danska motsvarigheten till Ipredlagen. I två fall har abonnenten åtalats men frikänts när man inte kunnat bevisa vem som laddat upp eller ner material, säger Rick Falkvinge.

Samtidigt finns det flera anonymitetstjänster på marknaden som försvårar möjligheten att spåra en fildelares ip-nummer, till exempel Dold och Relakks, anonymiseringsnätverket Tor och One swarm.

– Men det är bara tillfälliga lösningar. Vi vill verka för ett fritt kunskapssamhälle. Politiker förstår inte frågan. Man kan inte trycka tillbaka tandkrämen i tuben.

Polisen har flera gånger tidigare varnat för att trådlösa nätverk som inte är låsta kan utnyttjas av personer som till exempel laddar ner barnpornografi.

Men Rick Falkvinge tillbakavisar kritiken och säger att om det inträffar får väl polisen gå igenom de misstänkta datorerna och göra en traditionell rättssäker bedömning.

– Det är klart att de spelar på moralpaniken och tar fram barnporrkortet. Vissa missbrukar internet genom att ladda ner barnporr, liksom andra missbrukar posten genom att låta den distribuera narkotika. Men att några missbrukar vissa tjänster kan inte innebära att man ska förbjuda dem.

På Justitiedepartementet är man medveten om olika kreativa tekniska lösningar för att kringgå Ipredlagen. Men några planer på att ändra lagen finns inte, inte heller på att förbjuda öppna nätverk.

– Lagen ger bara upphovsrättsinnehavaren rätt att begära ut uppgifter på abonnenter. Därefter måste han eller hon bevisa att en omfattande fildelning har skett. Hur lagen kommer att tolkas får framtiden utvisa, säger Martin Valfridsson, pressekreterare till justitieminister Beatrice Ask.

Fakta: 

Ipredlagen:

Den som äger rättigheterna till musik, film, litteratur, dataspel och datorprogram kan vända sig till en svensk domstol för att begära ut vilken abonnent som har ett visst ip-nummer: Rättighetesinnehavaren får uppgifter om abonnenten om den kan presentera bevis på att upp- eller nedladdning av upphovsskyddat material skett. Därefter kan åtal väckas.

Läs även: Internetanvändare rustar inför Ipred

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu