Fria.Nu

Vattenfall anmäls för vilseledande marknadsföring

I måndags anmälde Greenpeace Vattenfall till marknadsdomstolen för falsk marknadsföring. Greenpeace menar att vad Vattenfall kallar för koldioxidfritt kolkraftverk i själva verket släpper ut 1,5 miljoner ton koldioxid om året.

– Vattenfall försöker framställa kolbaserad el som miljövänlig och genom det skaffa sig en bättre marknadsposition. Med hjälp av falsk marknadsföring försöker nu Vattenfall få EU-bidrag till forskning och utbyggnad av koldioxidfria kolkraftverk som släpper ut koldioxid, säger Martina Krüger, energiansvarig på Greenpeace.
Hon berättar att det är Greenpeaces slutsats efter att ha studerat företagets årsredovisningar och reklamverksamhet. Vattenfall anser inte att det handlar om marknadsföring.
–Vi är långt ifrån att börja tjäna pengar på dessa anläggningar, så jag tycker inte att man kan kalla det för marknadsföring, säger presschefen Martin May på Vattenfall.
Men han medger att den koldioxidfria kolkraften inte är helt koldioxidfri. Han förklarar det med att arbetet med att utveckla koldioxidfria kolkraftverk bara befinner sig i ett inledningsskede.
– Vi är det första företaget som har satsat på denna pilotanläggning och vi är bara i början av att utveckla koldioxidfria kolkraftverk, säger Martin May.

Kolbaserad energi är en av de absolut största klimatbovarna, enligt Greenpeace, eftersom eldning med speciellt brunkol släpper ut stora mängder koldioxid i atmosfären. Vatten- falls nya teknik bygger på en metod som kallas CCS, Carbon Capture and Storage. Tekniken går ut på att avskilja koldioxid från kolkraftverk och sedan lagra den under jorden. Vattenfall, som för tillfället håller på att bygga en pilotanläggning i Tyskland, är ett av de bolag som driver frågan.
– Till saken hör att de bara bygger avskiljningsdelen på kolkraftverket. Att lagra koldioxiden har de inte börjat med. Här finns en osäkerhet om hur man ska lagra koldioxiden säkert och om vem som bär ansvaret om lagringen skulle börja läcka, säger Martina Krüger.
Medan det energieffektivaste gaskraftverket som finns släpper ut ca 365 gram koldioxid per kWh har ett kolkraftverk med CCS-metoden ett utsläpp på mellan 150 och 190 gram koldioxid per kWh, beroende på typ av kol. Det senaste brunkolskraftverket på 1600 MW som byggdes i Tyskland skulle alltså släppa ut runt 1,5 miljoner ton koldioxid om året med CCS-metoden.
– Det kan knappast beskrivas som koldioxidfritt, säger Martina Krüger.

Hon berättar att man just nu kan söka pengar för miljöprojekt inom EU och CCS-metoden kommer näst högst upp på listan över de miljöåtgärder som EU föreslår. Martina Krüger anser att det är att förleda politiker och beslutsfattare att påstå att kolkraftverken blir koldioxidfria. Hon anser också att genom att ensidigt satsa på CCS, kommer satsningar på förnyelsebar energi att undermineras, vilket hon menar är den verkliga lösningen på växthuseffekten.
– Vattenfalls uppgift är att säkerställa att kunderna får tillgång till en trygg elförsörjning. Den ska också vara bra och billig. Ur miljöhänsyn tror vi på en blandning av olika miljövänliga lösningar där koldioxidfri kolkraft ingår men även vindkraft och bioenergi som vi också börjat satsa på, säger Martin May.
Eftersom Vattenfall är ett av de fem största energibolagen i Europa skulle bolaget som statligt ägt kunna gå i bräschen i omställningen av Sveriges energisystem. Det skulle ha stor inverkan på Nordens, och hela Europas, framtida energisystem, anser Greenpeace.
– Greenpeace är berett att diskutera för- och nackdelar med CCS-metoden på ett konstruktivt sätt men först efter att Vattenfall upphört med sin vilseledande marknadsföring, säger Krüger
[email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu