Stockholms Fria

Kommunpolitiker misshandlad: ”Det var nazister”

I helgen attackerades två frontfigurer i Rättvisepartiet socialisterna vid två tillfällen. Båda kom undan med lindrigare skador. Säpo är underrättad eftersom brottet har politiska förtecken.

I lördags var Rättvisepartiets Joel Eriksson och Mattias Bernhardsson på väg från Sergels torg och en demonstration mot USA:s ockupation av Irak på årsdagen av invasionen 2003.

– Plötsligt kom ett gäng på fem person med rakade huvuden och bombarjackor och krävde att få se vad som stod på vår banderoll, berättar Joel Eriksson.

Så snart de fick klart för dem att de var medlemmar i Rättvisepartiet socialisterna, ryckte de åt sig banderollpinnarna och försökte slänga dem på honom, men missade.

– Trots att vi försökte hålla kvar en av dem till polisen kom, undkom han i tumultet. Jag fick uppsöka St Görans sjukhus där de konstaterade en lätt hjärnskakning.

Värre gick det dagen därpå för Mattias Bernhardsson som sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet socialisterna. Han var på väg till Joel Erikssons bostad i Jordbro. 300 meter från sitt mål upptäckte han att han var förföljd av tre personer med rakade huvuden. Utanför porten överfölls han med kniv och knogjärn av de nu maskerade männen. Efter attacken flydde de i bil därifrån.

– De försökte döda mig, säger Mattias Bernhardsson på partiets hemsida.

Han fördes till sjukhus blåslagen med hjärnskakning och hade skärsår i ansiktet men mår efter omständigheterna ganska bra. Han har inte kunnat nås för en kommentar.

Än så länge är brottsrubriceringen grov misshandel, berättar Ulf Jansén som utreder ärendet i Jordbro polisdistrikt.

– Vi har ännu inte gjort några framsteg i utredningen, men Säpo är underrättade och vi samarbetar med våldsroteln i City ifråga om det andra attentatet, säger Ulf Jansén.

Joel Eriksson säger att förklaringen till att just Rättvisesocialisterna attackeras är att partiet aktivt drivit asyl- och antirasistfrågor hårt. Att det skulle handla om andra än nazister ser han därför som uteslutet.

– Att försöka tysta ner motståndarna med våld är den enda metod de känner till, säger han.

Han menar att våldet bland de nazistiska grupperna har blivit grövre. Och att Info 14, Svenska motståndsrörelsen och Fria nationalister är splittrade.

– Därför tävlar de mot varandra i fråga om att använda allt grövre våld.

Anders Dalsbro, redaktör för tidningen Expo ger honom rätt. Han säger att Salemmarschen visade att de nazistiska grupperna är tämligen splittrade i dag. Vissa deltog inte alls.

– Några grupper profilerar sig genom att aldrig backa och genom att gå till attack. Våldet har blivit mer öppet för att konkurrera om nya supportrar.

Ingen grupp har ännu tagit på sig misshandeln.

Fakta: 

På torsdag klockan 17 samlas antirasister i Jordbro centrum för att demonstrera mot attackerna i lördags och söndags.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu