Fria.Nu

De räddar gammelskog genom musklick

De ideellt arbetande i stiftelsen Ett klick för skogen investerar i skyddsvärd skog. Nu har de för andra gången lyckats rädda gammal naturskog från avverkning.

– Vi hoppas kunna köpa loss all gammelskog nedanför fjällkedjan, säger Jenny Strand, en av grundarna till föreningen.

Föreningens inkorg är fylld till bredden efter hundratals tack- och gratulationsmejl från privatpersoner och organisationer. Deras bidrag på sammanlagt tre miljoner kronor visade sig vara avgörande för att rädda och bevara gammelskogen Verle, i Ale kommun utanför Göteborg, för all framtid. Jenny Strand, initiativtagare till stiftelsen, berättar att inget kan ta kål på den glädje hon känner över att köpet gått i lås. Inte ens den envisa magsjuka hon drabbats av.

– Det känns helt fantastiskt att vi räddat den här skogen. Många har varit skeptiska till att vi skulle lyckas eftersom det handlat om så mycket pengar, berättar hon.

För ett år sedan skrev föreningen ett kontrakt med markägaren till skogen. Ägarens krav var att få 7,5 miljoner kronor för skogen inom loppet av ett år. Via nätsajten lyckades föreningen nästan få ihop hälften. Resten av summan fick föreningen förhandla sig till genom samtal med olika aktörer. Förra fredagen stod det klart att den resterande notan skulle bekostas av Ale kommun, Naturvårdsverket, Västkuststiftelsen och Fältbiologerna.

– Det här samarbetet med olika parter är unikt. Nu har vi bevisat att miljöorganisationer och stat och kommun kan komma fram till en gemensam lösning. Vi är verkligen tacksamma för alla som ställt upp med att göra den här skogen till ett naturreservat, säger hon.

Idén med Ett klick för skogen är att besökarna på nätsajten gratis kan skänka pengar till skogen genom att klicka i en ruta. För varje klick går en summa pengar direkt från föreningens sponsorer till stiftelsen.

– Vi vill både täcka in folk med lite och mycket pengar. Miljöengagemang har inget med tjockleken på plånboken att göra, säger hon.

När initiativtagarna grundade föreningen hade de som ambition att den skulle vara modern och tidsenlig.

– Dagens samhälle är snabbt och stressigt. Vi ville ge människor en enkel och effektiv möjlighet att kunna engagera sig i skogen. Det var då vi kom på att vi kunde använda de sponsorfinansierade klicken på hemsidan, berättar hon.

Om man vill donera högre summor finns det andra alternativ. Företag och privatpersoner kan köpa träd och skog eller handla i miljöshopen. Idén med föreningen tog form när Jenny Strand och kompisen Ann Rask bodde utomlands. Det var då norrlandstjejerna började uppskatta och förstå hur unikt hemlandets natur var. Men när de kom för att besöka hemtrakterna såg de hur mycket av skogen som avverkats under tiden de varit borta.

– Vi upptäckte att det inte fanns någon som investerade i att bevara skog, och då beslutade vi oss själva för att göra det, säger hon.

Jenny Strand berättar att föreningen redan är i full gång med att bearbeta nya sponsorer.

– Nu siktar vi på att rädda en ny skog. Bara fem procent av skogen nedanför fjällkedjan består av gammal naturskog och endast en procent av den är skyddad. Det är viktigt att vi bevarar de här artrika skogarna, säger hon.

Ett klick för skogen på stiftelsens hemsida betyder att man donerar mellan 2–30 kvadratdecimeter skog till föreningen, den stora variationen beror på intäkter från sponsorerna. Föreningen har stor hjälp från utlandet, många av besökarna är från Amerika, Tyskland och England. Bara från USA får hemsidan 3 000 stycken unika besökare och klick varje dag.

– Det är fantastiskt kul och betydelsefullt att vi har sådant enormt stort stöd från utlandet, säger hon.

Föreningens ideella krafter är utspridda över landet och världen. Jenny Strand berättar att det går smidigt att ta möten och beslut via telefon och nätet. Hon skrattar på frågan varför det bara finns kvinnor i organisationen.

– Ja, det kan man fråga sig. Vi har haft killar, men de har fallit bort efter ett tag. Det går väldigt bra att arbeta med tjejer och det är faktiskt mest kvinnor som hör av sig till oss, säger hon.

Målet i framtiden är att kunna arbeta heltid med föreningen.

– Det är enormt mycket jobb och någon gång hoppas vi kunna plocka ut en lön. Vi vill ägna hela vår tid åt det här och förhoppningsvis köpa loss resten av gammelskogen nedanför fjällkedjan.

Fakta: 

Ett klick för skogen grundades år 2004 av Jenny Strand och Ann Rask. Stiftelsen samlar in pengar via internet för att köpa upp och bevara gammal skyddsvärd skog i Sverige. Uppköpta skogar är hittills Årrenjarka i Norrbotten och Verle i Västergötland. Stiftelsens 90-konto garanterar att insamlade medel används till inköp och bevarande av gammelskog. Föreningens stadgar garanterar att skog uppköpt av stiftelsen är skyddad för all framtid.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Regeringen har ingen politik för ensamföräldrar"

De sänkta ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjukskrivna har förvärrat den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar. Det menar Helene Sigfridsson på organisationen Makalösa föräldrar. ”Vi har fått in rapporter om att många ensamföräldrar inte längre har råd med medicin och glasögon till sina barn. Det är ovärdigt att det här ska behöva hända i ett land som Sverige”, säger Helene Sigfridsson på Makalösa föräldrar.

Fria Tidningen

Ekonomin bättre än väntat

Läget för svensk ekonomi ljusnar. Finansminister Anders Borg (M) skriver upp prognoserna och förutspår att arbetslösheten inte kommer att nå samma höga nivåer som under nittiotalskrisens värstingår.

Fria Tidningen

Lönekampen hårdnar i lågkonjunkturen

Höjda löner stimulerar ekonomin. Det menar fackförbunden när lönedebatten med arbetsgivarna skruvas upp inför valrörelsen 2010. "Det är viktigt att lönerna ökar när vi har en efterfrågekris", säger LO-ekonomen Mats Morin.

Fria Tidningen

Ärlighet varar längst i den gröna handeln

Hur gröna är egentligen de företag som kunderna uppfattar som grönast? Eva Eiderström på Naturskyddsföreningen menar att man bör ta den senaste kundundersökningen med en nypa salt. ”Det finns många små gröna företag med knappa resurser som inte har lika stor möjlighet att nå ut”, säger hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu