Spanien inne i djupaste lågkonjunkturen på 50 år | Fria.Nu
Fria.Nu

Spanien inne i djupaste lågkonjunkturen på 50 år

Det spanska tillväxtundret har vänt till recession. På ett av de mest besökta arbetslöshetskontoren i centrala Madrid har människor stått och köat sedan klockan sex på morgonen.

Det är kallt och regnigt i den spanska huvudstaden, och mer än 200 människor köar. Många av dem skyddar sina ansikten med paraplyer, mössor och hattar. En snabb blick visar att de köande är blandade vad gäller ålder, kön och etnisk bakgrund.

Isabel Ramón väntar på att fylla i formulären som behövs för att kunna ta emot månadens bidrag, som hon fått sedan hon och 20 andra sparkades från en reklambyrå.

– Med min tidigare lön kommer jag inte få mer än 600 dollar (5 300 kronor) i månaden i max tio månader, säger hon.

Isabel Ramón är drygt 30 år gammal, och som många andra spanjorer i hennes ålder bor hon fortfarande med sina föräldrar. För många människor har drömmen om att kunna köpa en lägenhet i Madrid, eller till och med hyra en, blivit mer ouppnålig än någonsin.

– Jag visste att det här var på gång, och började söka efter jobb hos andra reklambyråer månader innan jag förlorade mitt jobb. Men allt jag såg var fler och fler människor som blev sparkade, och ingen som anställde, säger Isabel Ramón.

I Spanien bidrar ofta familjen ekonomiskt för att täcka hålet lämnat av välfärdsstaten som inte är så utvecklad och generös som i andra europeiska länder. Isabel Ramón säger att utan hjälp från sina föräldrar skulle hon inte klara sig.

På senare år skapade Spaniens snabbt växande ekonomi nästan en tredjedel av alla nya jobb i euroområdet och sågs på med avund av EU. En hög tillväxt påeldades av konsumtion och en kraftigt expanderade byggsektor som hjälpte att dra landet närmare och närmare levnadsstandarden i andra länder i Västeuropa.

Men när den globala kreditkollapsen började märkas förra året kom landets fiesta till ett plötsligt slut. Efter månader av ökade varsel har Spanien nu den högsta arbetslösheten inom euroområdet och landet är inne i den värsta recession på 50 år. Statistik visar att 200 000 människor förlorade sina jobb i januari, vilket ökade landets arbetslöshet till 14,4 procent och det totala antalet arbetslösa till 3,3 miljoner människor.

Luis Toharia, ekonom vid Alcalá-universitetet nära Madrid, menar att betydelsen av byggnadssektorn i den spanska ekonomin är en av förklaringarna till varför arbetslösheten har stigit i Spanien. Han förklarar att byggsektorn förlorar jobb snabbare än andra områden.

Alejandro Gómez, en byggnadsarbetare från Dominikanska republiken, var framgångsrik under byggnadsboomen men är nu arbetslös. Han har inte kunnat sova på veckor och undrar hur länge han kommer att kunna klara sig innan han ”slutar på gatan och gör saker.”

Hans fru och hans tre barn befinner sig med honom i Madrid, och fram till mitten av förra året skickade han pengar till två andra barn han har Santo Domingo, Dominikanska republikens huvudstad.

Han har fått veta att han endast kan få ut arbetslöshetsersättning i ytterligare sex månader, vilket totalt är mindre än hälften av pengarna han tjänade i fjol. Han säger att alla hans motsvarande 5 300 kronor i bidrag går åt till att betala hans lån.

Den regionala myndigheten i Madrid har placerat honom på fyra olika kurser för byggnadsarbetare, men ingen av dem har hjälpt honom att få ett jobb.

– Vilket hopp kan någon som lever så här ha, säger han.

Luis Toharia menar att Spaniens återhämtning är beroende av den globala marknaden:

– Vår situation här beror väldigt mycket på omvärlden, när de globala ekonomierna och Europa börjar röra sig mot en positiv tillväxt kommer de att dra Spanien ut ur regressionen.

Översättning: Kjell Vowles

Annons

Rekommenderade artiklar

Så schysst är din bank

En svensk bank får full pott i senaste Fair Finance Guide ­– men de flesta brister stort i hållbarhetsarbetet.

Fria Tidningen

Renässans för lanthandeln

I årtionden har antalet dagligvarubutiker och mackar på landsbygden minskat i rasande fart, men nu tycks trenden vända.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu