Stockholms Fria

Mama mia är en av de pappavänliga barnavårdscentralerna

Mama mia är ett av de två barnavårdscentralerna i Stockholm som forskarna anser har pappavänliga väntrum. Väntrummet är välkomnande och inbjuder till samtal.

I väntrummet på Mama mias bvc står en stor soffgrupp som inbjuder till samtal. En annan soffa är placerad med god uppsikt över en stor matta där små barn kan leka. Några leksaker finns även, liksom barnböcker. I ett tidningsställ finns tidningar som kan intressera alla oavsett kön, som resemagasin och föräldratidningar.

– Det finns en tanke bakom allt detta. Alla ska känna sig välkomna. Vi har många pappor här, säger Elisabeth Ramsköld, distriktssköterska på Mama mia.

Något som även har uppskattats av forskarna är en mikrovågsugn där föräldrar kan värma mat och en avskild plats där de kan amma eller mata barnen. Men någon möjlighet att väga och mäta barnet i väntrummet finns inte.

– Det tycker vi är en privatsak och det görs i de olika mottagningsrummen. Men många BVC har det i väntrummen för att spara på tid och resurser, säger Elisabeth Ramsköld.

Något som Mama mia inte har tänkt över är bilderna på väggarna. Men de har heller inte fått forskarnas checklista ännu. En bild vid entrén och en i ett rum där föräldrar har sina föräldragrupper visar en pappa med ett barn. Det finns visserligen ett par bilder av utomeuropeiska barn men ingen bild av ett barn eller en förälder med funktionshinder. Inte heller bilder av regnbågsfamiljer, som är en av företagets målgrupper inom mödrahälsovården.

– Men vi har kompetens att ta emot alla oavsett sexualitet, funktions- eller språkhinder, säger Elisabeth Ramsköld.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu