Kvinnors fredsarbete blir tillgängligt på nätet
Kvinnohistoriska samlingarna vid Göteborgs Universitet har öppnat en ny webbportal kallad Kvinnor och Fred som innehåller historiskt material om kvinnofredsrörelsen. Dokument som tidigare varit avsedda för författare och forskare.
– Det verkar som att kvinnor varit mer aktiva än män i det historiska fredsarbetet. De har tagit fler initiativ till aktioner och demonstrationer, vilket är en av anledningarna till att vi vill synliggöra kvinnans roll som fredsaktör, säger bibliotikarie Anna Sjödahl Hayman som tillsammans med Berith Backlund tagit initiativet till webbportalen.
Sedan avdelningen Kvinnohistoriska samlingarna grundades på universitetsbiblioteket år 1958 har dess uppgift varit att lyfta fram kvinnliga förebilder som tidigare exkluderats eller bara kortfattat nämnts i historieböckerna. I dag har de den största dokumentationen i Sverige över kvinno-, mans och genusforskning, allt ifrån äldre handskrivet material till de nyast elektroniska inom området.
Underlaget till Kvinnor och Fred har främst hämtats från material ur Kvinnohistoriska samlingarnas arkiv, bland annat från Internationella Kvinnoföreningen för Fred och Frihet. En organisation som aktivt jobbar med kvinnans roll som aktör i fred och säkerhetsfrågor.
Sedan sex år tillbaka har bibliotekarierna på avdelningen jobbat aktivt med att överföra material från universitetsbiblioteket till internet.
– Tanken bakom webbprojektet är att material skall vara lättillgängligt för allmänheten, berättar Berith Backlund.
I portalen finns historik från 1800-talet och framåt, biografier, lästips och mycket annat. Biblioteket har även två montrar med samma tema.
– Vi ser det som ett sätt att synliggöra kvinnor i historien som inte får glömmas bort, säger Anna Sjödal Hayman.
Nu förbereder bibliotekarierna en ny portal om tidskrifter, som bland annat skall innehålla de kvinnotidskrifter man redan digitaliserat och en nyskriven historik.