Fria.Nu

Botoxproduktion dödar hundratusentals möss varje år

Botoxinjektioner som används bland annat till att släta ut rynkor kräver årligen hundratusentals möss liv. När medlet testas på dem drabbas de av förlamning och nedsatt syn innan de dör av kvävning efter tre till fyra dagar.

Botox är ett biologiskt nervgift, en renad form av botulinumtoxin, som produceras av bakterien Clostridium botulinum. Det är det kraftfullaste av alla toxiner som man känner till i dag. En hundratusendels milligram av giftet är dödligt för en människa. I tjugo års tid har man använt botoxpreparat för att behandla extremt svår armsvett och spasticitet vid cp-skada och stroke.

Men mest känt är botox som skönhetsmedel. Små doser sprutas in i pannan och runt ögonen. Efter några dagar är ansiktsmusklerna förlamade så att man inte kan rynka pannan. Därigenom minskas rynkor och linjer i två till sex månader. Då har nya nervtrådar växt ut och en ny behandling krävs för att upprätthålla resultatet. Ingreppet tar 5–15 minuter och har blivit mycket populärt eftersom inga kirurgknivar eller sjukskrivningar behövs.

– Men de flesta som gör behandlingen är inte medvetna om vilket lidande försöksdjuren utsätts för, säger Cecilia Mille Lindblom, ansvarig för internationella frågor på Djurens rätt.

Hon berättar att på grund av botoxpreparatens giftighet testas varje enskild sats av medlen på möss genom ett så kallat LD 50-test. Då sprutas medlet in i olika doser på cirka 100 möss för att hitta en lämplig styrka på dosen. Målet är att hitta en dos som dödar 50 procent direkt. De dör av kvävning som föregåtts av förlamning. De som inte får en dödlig dos drabbas av förlamning och nedsatt syn.

– Exakt hur många injektioner en sats räcker till vill producenterna inte berätta.

Enligt en rapport från organisationen Doctors against animal experiments används mellan 100 000 och 300 000 möss per år i dessa tester, och ökas med botoxpreparatens popularitet som skönhetsbehandling.

I Sverige är det förbjudet att utföra LD 50-test och botox produceras heller inte här. Det gör det däremot i USA, Tyskland och Frankrike under namn som Botox, Botox Cosmetics, Vistabel, Xeomin och Dysport. På Djurens rätts hemsida kan man skriva till företagen och kräva att de utvecklar alternativa metoder till LD 50-test.

– Då får man ett svar från dem där de säger att det är den enda godkända metoden. Det stämmer, men det är företagen som måste validera nya metoder för att de ska bli godkända, säger Cecilia Mille Lindblom.

Hon berättar att företagen säger att de har flera alternativa metoder som håller på att utvecklas. Inga av dessa är helt djurfria, och dessutom tar det tid:

– Företagen har i flera år sagt att de jobbar på att ta fram djurvänligare metoder. Men ännu har ingen färdig metod presenterats. Det är därför vi nu uppmärksammar problemet, säger Cecilia Mille Lindblom.

Johan Lindberg, departementssekreterare på socialdepartementet, berättar att det nu pågår förhandlingar om en ny kosmetikaförordning i EU som troligtvis kommer att innebära ett förbud mot att importera, sälja och marknadsföra kosmetiska produkter som föregåtts av djurtester.

– Med största sannolikhet kommer även botox som används för kosmetiska ändamål beröras av förordningen, säger han.

Fakta: 

Botox är en storsäljare. Det amerikanska bolaget Allergan beräknar försäljningen till mellan 1 150 miljoner och 1 190 miljoner us dollar för 2009, vilket är en fjärdedel av företagets inkomster.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu