Stockholms Fria

Våld mot barn tema på internationell konferens

En internationell konferens för organisationer som stöder barn kommer att hållas i Stockholm i början av oktober. Konferensen kommer att fokusera på barn som utsätts för våld och på hur man ska nå barn som inte har tillgång till telefon. Konferensen ökar möjligheten att påverka länder respektive regeringar via FN.

I samband med den internationella barndagen den 2 oktober kommer det att hållas en internationell barnrättskonferens i Stockholm. Till konferensen kommer deltagare från ett hundratal systerorganisationer till Bris, Barnens rätt i samhället, från lika många länder som har hjälptelefoner. Bris har dels en vuxentelefon dit föräldrar eller andra vuxna kan ringa för att få stöd och hjälp när de ser att ett barn far illa, och dels en barntelefon. De 150 deltag-arna i konferensen kommer att vara organisationernas främsta specialister på området.
- När vi nu kan stödja varandra ökar också möjligheterna att på-verka våra respektive regeringar via FN:s barnkommitté. Konferensen är också ett unikt tillfälle för erfarenhetsutbyte, säger Bris förbundsordförande Ingela Thalén.
Ett tema under konferensen kommer att vara barn som utsätts för våld. Man kommer att diskutera ett utdrag ur en rapport från FN:s våldsstyrelse som snart ska släppas. Sedan får deltagarna besöka Barnstöd Stockholm och Barncentrum som behandlar barn som utsatts för våld i hemmet.
Besök ska också göras på Barnombudsmannen, Bris och Fryshuset.
- Bris uppdrag är att lyssna på vad barnen i Sverige berättar. Därför har vi en stor kunskap som vi förmedlar till beslutsfattare och andra som ska arbeta för att ge stöd till barn och unga. Andra länders barntelefoner har liknande kunskaper men situationen ser olika ut i olika länder, säger Ingela Thalén.

Tolv procent av samtalen till Bris handlar om barnmisshandel men organisationen har ingen statistik på om antalet barn som utsatts för våld har ökat. Men det har Rädda barnen. Rädda barnen har en hjälptelefon dit föräldrar kan ringa och tala med andra erfarna föräldrar. Rädda barnen har noterat att samtal
som handlar om barn som far illa på grund av våld, missbruk eller psykisk ohälsa i hemmet har ökat med 25 procent från första halvåret 2005 till första halvåret 2006. Även en större andel av dem som ringer berättar att de sökt hjälp för problemet tidigare.
- Det är ett tecken på att problemen är både allvarliga och lång-
variga, säger Hanne Simonsen, projektledare för föräldratelefonen.

Alla barn i världen kan inte nås med telefon, till exempel i många afrikanska länder, Thailand eller Sri Lanka. Även gatubarn, flyktingbarn och de som är drabbade av konflikter och katastrofer är svåra att nå. Hur man ska kunna nå dem komm-er också att diskuteras, liksom hur man på bästa sätt når barn i tekniskt avancerade länder, till exempel via sms eller internet.

Konferensen hålls vart annat år sedan sex år tillbaka, men första gången i Sverige. Den arrangeras av Bris och Child Helpline International, CHI, som grundades 2003 och är en global samarbetsorganisation för världens alla hjälptelefoner för utsatta barn med högkvarter i Amsterdam.
- Under konferensen kommer vi också att diskutera ett gemensamt internationellt telefonnummer och hur nya organisationer ska få hjälp att starta, till exempel med sponsring och planering, säger Lovisa Ågren, koordinatör på Bris.

Fakta: 

Hjälptelefoner
* Bris Barnens hjälptelefon: 0200-23 02 30
* Bris Vuxentelefon om barn: 0771-50 50 50
* Rädda barnens föräldratelefon: 020-78 67 86

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu