Fria.Nu

Här byts datorhjälp mot kattvakt

Spara pengar och vinn vänner med att betala i ”byts” istället för kronor. I föreningen Byts bytesring kan en kattvakt kosta lika mycket som ett klädesplagg eller dataexpertis. Ordförande Karin Ekhammar tycker att valutan är ett miljövänligt och bra komplement till hushållsekonomin.

Byts bytesring i Stockholm är en förening med ett hundratal medlemmar som drivs ideellt av Karin Ekhammar och Björn Setterberg. I föreningen kan medlemmarna köpa och sälja tjänster av och till varandra utan ränta och bank som mellanhand – eller, ja, utan pengar alls.

– Vår idé är att medlemmarna säljer och köper tjänster och prylar av varandra. Men handeln baseras inte på pengar utan på ett poängsystem som kallas för ”byts”, säger Karin Ekhammar, ordförande för Byts bytesring.

Hon berättar att bytesekonomin handlar om tjänster och gentjänster och om att få tillgång till ett stort och nyttigt socialt nätverk. När hon själv behövde hjälp med sin sommarstuga annonserade hon om det i forumet.

– Folk kom och grävde, rensade i rabatterna och gjorde i ordning min friggebod och själv har jag bland annat hjälpt elallergiker med olika saker som kräver kontakt med datorer, säger hon.

Det lokala och räntefria systemet finns på flera hundra platser i världen. Förebilden är Lets, Local exchange and trading system, från Kanada. Byts bytesring har försvenskat lets-valutan till ”byts”. En ”byts” motsvarar värdet av en krona och systemet bygger på en lokal annonsförmedling och ett banksystem som reglerar medlemmarnas poängsaldon i takt med att transaktionerna sker.

– Hela vår idé bygger på att vi har aktiva medlemmar. Medlemmarna ska inte bara köpa tjänster, vi kräver även att de erbjuder tjänster. En medlem får ha max 3 000 ”byts” i kredit på kontot, säger hon.

Karin Ekhammar berättar att föreningens bärande tanke är att alla människor kan bidra med något. Men med åren har en inträdesbiljett till föreningen även blivit ett val för miljömedvetna.

– Grundtanken om solidaritet var det som startade verksamheten. Men många av våra nuvarande medlemmar är trötta på den överdrivna konsumtionen och slit-och-släng-samhället. De tänker på miljön och kastar ogärna saker, säger hon.

Medlemmarna är en varierande skara men har ändå några typiska drag gemensamt.

– Även om det finns ungdomar består de flesta medlemmarna av medelålders och pensionärer. Antingen är man miljömedveten eller så har man låg inkomst, men det som förenar alla är att de ser handeln som en social grej, säger hon.

Karin Ekhammar menar att en medlem bör vara socialt lagd för att passa in i systemet.

– Nätverket bygger på att folk kan hjälpa varandra med olika saker och då gäller det att man inte är rädd för att ringa upp och ta kontakt med människor, säger hon.

När föreningens vice ordförande råkade ut för en olycka hjälpte medlemmarna honom med att tvätta kläder, handla mat och köpa medicin. I gengäld använde de hans datakunnande.

– Om inte medlemmarna får tillbaka på det som säljs och köps faller hela idén, säger hon.

När säljare och köpare förhandlat färdigt om hur många ”byts” tjänsten eller varan ska kosta skriver parterna under en bytescheck som skickas till kansliet på Södermalm där transaktionen bokförs. Medlemmarnas erbjudande och önskemål annonseras både på medlemmarnas webbforum och i den tryckta katalogen som med jämna mellanrum dimper ner i brevinkastet.

– Det annonseras om allt från kläder och varor till tjänster som kattvakt, fönsterputsning, matlagning och datorhjälp. En del av medlemmarna är så förtroliga med varandra att de har varandras nycklar, säger hon.

Karin Ekhammar menar att ”byts” är ett bra komplement till hushållsekonomin och ser gärna fler medlemmar framöver.

– Om man gillar att träffa människor och tror på tanken att alla kan bidra med något är man välkommen. Vi har en organiserad verksamhet, säger hon.

Numera sker det administrativa arbetet för de två ordförandena hemifrån. Tidigare gick medlemsavgifterna till ett kontor, men nu lägger föreningen pengarna på olika former av arrangemang istället. En förutsättning för att bli medlem är förutom handpenning att den nya medlemmen startar inträdet med att annonsera om tre erbjudanden och tre önskemål.

Fakta: 

Byts bytesring i Stockholm har 18 år på nacken och är en ideell och lokal förening som drivs utan vinstsyfte. Föreningens medlemmar köper och säljer tjänster av varandra utan att använda kronor och sedlar.

Idén om en lokal ekonomi som baseras på ett poängsystem är inspirerad av Lets, Local exchange and trading system, från Kanada.

Förutom en tryckt katalog som skickas ut till medlemmarna varje kvartal anordnar föreningen nio loppismarknader per år och har årsstämma.

Även personer utanför Stockholms län kan beviljas medlemskap. Medlemsavgiften är 100 kronor.

Lets-föreningar finns på fler ställen i Sverige. Bland annat i Göteborg, Uppsala, Linköping, Malmö, Skövde, Örebro och Västerås.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ökad efterfrågan på rättvisemärkt

Sara Karlsson på Fair trade shop i Stockholm uppmanar oss att sudda bort stämpeln av rättvisemärkta varor som andraklassens produkter. ”Kom hit och handla för att vi har trendiga varor av hög kvalitet, inte bara för att ni tycker synd om fattiga människor”, säger hon.

”Regeringen har ingen politik för ensamföräldrar"

De sänkta ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjukskrivna har förvärrat den ekonomiska situationen för ensamstående föräldrar. Det menar Helene Sigfridsson på organisationen Makalösa föräldrar. ”Vi har fått in rapporter om att många ensamföräldrar inte längre har råd med medicin och glasögon till sina barn. Det är ovärdigt att det här ska behöva hända i ett land som Sverige”, säger Helene Sigfridsson på Makalösa föräldrar.

Fria Tidningen

Ekonomin bättre än väntat

Läget för svensk ekonomi ljusnar. Finansminister Anders Borg (M) skriver upp prognoserna och förutspår att arbetslösheten inte kommer att nå samma höga nivåer som under nittiotalskrisens värstingår.

Fria Tidningen

Lönekampen hårdnar i lågkonjunkturen

Höjda löner stimulerar ekonomin. Det menar fackförbunden när lönedebatten med arbetsgivarna skruvas upp inför valrörelsen 2010. "Det är viktigt att lönerna ökar när vi har en efterfrågekris", säger LO-ekonomen Mats Morin.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu