Fria.Nu

Flyktingar vågar inte berätta om asylskäl

Många flyktingar vågar inte berätta varför de flydde. Varför? Migrationsdomstolarnas domar är offentliga. Alla får läsa dem, och då får de veta allt som flyktingarna har berättat. Röda Korset kräver nu att man ändrar lagen så att flyktingarnas asylskäl blir hemliga.

Den 31 mars i år fick Sverige en ny utlänningslag. Man tog bort Utlänningsnämnden och öppnade migrationsdomstolar. Den som inte får uppehållstillstånd av Migrationsverket kan överklaga till en migrationsdomstol. Men en dom från en domstol är offentlig. Det betyder att alla kan få veta varför flyktingarna har flytt - även myndigheterna i deras hemländer.
Oscar Fredriksson är jurist. Han jobbar även som volontär på Röda Korsets flyktingcenter i Stockholm. Han säger:
- Flyktingarna berättar för Migrationsverket varför de behöver asyl. Migrationsverket har sekretess. Men om Migrationsverket säger nej och flyktingen överklagar, får migrationsdomstolen samma information. De har ingen sekretess, och informationen blir offentlig.

Domstolarna kan bestämma att informationen ska vara hemlig. Men i de flesta fall har domstolarna inte gjort det.
- Varje dag träffar vi asylsökande som inte vågar berätta om sina asylskäl. De vågar bara berätta om de vet att myndigheterna har sekretess.
I vissa länder är det olagligt att söka asyl i ett annat land, säger Oscar Frediksson. Den asylsökande och hans eller hennes familj kan bli straffade.
- De borde få skydd om den risken finns, säger han.

Domstolen bestämmer vilka förhandlingar som ska ha sekretess. Det är förhandlingar som sker inom 'lyckta dörrar'. Det betyder att ingen annan får höra och att allt är hemligt.
Hanna Kristiansson arbetar på Migrationsöverdomstolen vid Kammarrätten i Stockholm. Hon säger att domaren bestämmer om en dom ska vara hemlig. Men det händer sällan, trots att det ofta finns känslig information i domarna. Varför? Lagen är oklart skriven. Domarna vet inte när de får säga att en dom ska vara hemlig. Nu försöker en grupp på migrationsdomstolen i Malmö lösa problemet.
- En annan grupp har sagt att de vill ha en tydligare lag. Det blir problem när vi ska bestämma om varje förhandling, säger Dan Stegeland på migrationsdomstolen i Göteborg.

Offentlighetsprincipen är viktig i Sverige. Det betyder att alla ska få veta vad myndigheterna gör. Man ska kunna se om de har gjort rätt. Men en flykting som har blivit förföljd i sitt hemland behöver sekretess. Oscar Fredriksson tror att man inte tänkte på det när man skrev den nya utlänningslagen.
- I Sverige kanske det inte är farligt för den asylsökande att få en offentlig dom. Men det kan vara farligt för hans familj i hemlandet, säger han.

Regeringen har ansvar för att skydda de asylsökande och deras familjer, säger Oscar Fredriksson. Justitiedepartementet har börjat titta på problemet. Ulrika Nydegård är expert på juridik på Justitiedepartementet. Hon säger:
- Det är svårt. Offentlighetsprincipen är en viktig del av det demokratiska samhället. Vi vet inte vad vi kommer att föreslå.
Ulrika Nydegård säger att de inte kommer att föreslå att alla migrationsdomstolarnas domar ska vara hemliga.
Eva Ulfvebrand är jurist på Röda Korset. Hon säger:
- Vi förstår att det finns olika viktiga principer. Men människors säkerhet är viktigast. Vi vill att man inte ska kunna se vem en dom gäller. Om det inte är möjligt med de lagar som finns nu, vill vi att man ändrar lagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu