• Motståndet mot rasismen växer i Sollentuna. Bilden föreställer en demonstration mot Nationalsocialistisk fronts valmöte den 14 juni i år.
Stockholms Fria

Sollentuna bemöter rasism och främlingsfientlighet med teater

I Sollentuna kandiderar både Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna och Nationalsocialistisk front till fullmäktige. Därför arrangerade industrifacket Metall ett seminarium om främlingsfientlighet och rasism i måndags. Fatma Tuncer, som har arbetat med segregering i Södertälje, anser att det krävs kraftfulla verktyg för att komma åt problemen.

Industrifacket Metall arrangerade i måndags en teaterföreställing i Sollentuna, med efterföljande information och debatt. Pjäsen Domdäringa med Nya klassiska teatern är tänkt att ge fackliga medlemmar och inbjudna kommunpolitiker från samtliga politiska partier i Sollentuna kommun stöd i kampen mot främlingsfientliga krafter.
- Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna och Nationalsocialistisk front kandiderar till fullmäktige i Sollentuna och vi vill hindra deras framfart, säger Thomas Axelsson från Metall som varit med att arrangera evenemanget.
Han säger att visserligen har diskussioner politiker emellan förekommit i Sollentuna om att främlingsfientliga partier växer i kommunen. Men det har bara resulterat i ett gemensamt uttalande från åtta partier.
- Sollentuna är ju inte ett praktexempel på hur man ska motverka segregationen. Deras åtgärder är väldigt tandlösa, säger Thomas Axelsson.

Fatma Tuncer, magister i socialantropologi, har bott hela sitt liv på Malmvägen i Sollentuna. Hon menar att orsaken till att främlingsfientliga partier fått fäste just i Sollentuna, är att kommunen är väldigt segregerad.
- Det finns en osynlig gräns mellan villaområdena och betonghusen, säger Fatma Tuncer, som även jobbat med liknande frågor som stadsdelsutvecklare i Södertälje.
Hon menar att segregationen i Sollentuna är både ekonomisk och social. Många med låga inkomster bor på Malmvägen. Skillnaderna mellan Malmvägen och villaområdena är markant även ifråga om boendemiljö och utbildningsnivå.
- Man kan inte bygga bort socioekonomiska problem, men man kan delvis bygga tryggare och trevligare. Det krävs en upprustning av Malmvägen och det kan bli riktigt bra, särskilt om man beaktar de boendes åsikter.
Hon säger att detta kan ske med nätverkssamarbete mellan kommunens tjänstemän, fastighetsägare, näringsidkare, intresseföreningar och andra parter. De kan tillsammans arbeta för en långsiktig och hållbar utveckling i kommunen. Just nu finns det inga sådana etablerade nätverk i Sollentuna.
Fatma Tuncer säger att för att kommunen ska komma tillrätta med segregeringen så måste man ha ett helhetsperspektiv på problemet. För detta krävs mer kunskap och att kommunen erkänner att det finns diskriminerande system på olika nivåer, till exempel i arbetslivet och i skolor.
- Jag tror inte att rasismen är ett större problem här än på andra ställen, det har polisen bekräftat, säger Torbjörn Rosdahl, (m) kommunstyrelsens ordförande.

Han säger att kommunen har lagt ner miljoner för att motverka segregeringen i ett 40-tal projekt, men att arbetet är tungrott. Detta förklarar han med att när människor flyttat från till exempelvis Malmvägen, så flyttar nya människor med liknande bakgrund in.
- Vi bryter till och med mot lagen när vi kräver att asylsökande ska varva praktik med svenskstudier. Migrationsverket tycker att det är bra, men andra myndigheter kallar det slavarbete. Ingen får heller socialbidrag utan praktik.
Han menar att man visst kan göra ännu mer för att motverka segregation. Bland annat att segregationen mellan olika kulturer måste brytas. Därför får inga invandrarföreningar bidrag från kommunen om de bara vänder sig till den egna etniska gruppen.
- Rosdahls resonemang är ett bra exempel på avsaknaden av helhetsperspektiv i dessa frågor. De här problemen är inte individernas. Ett exempel är när kvinnor inte fick jobb på 70-talet och skulle utbildas. Men trots utbildning fick de ändå inga jobb. Problemet handlar om makt, som det alltid gör vid diskriminering, säger Fatma Tuncer.

Trots allt är Thomas Axelsson positiv inför framtiden i Sollentuna. Att främlingsfientliga partier fått fotfäste i kommunen har även väckt ett starkt motstånd hos många människor.
- Allt tyder på att röstdeltagandet kommer att öka det här året och jag tror att det har att göra med att främlingsfientliga partier försöker ta sig in.

Fakta: 

Sollentuna
Sollentuna kommun styrs av en koalition bestående av moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet. Tillsammans har de 36 av 61 mandat. Moderaterna är det starkaste partiet med 19 mandat.

I valet 2002 fick Nationaldemokraterna 54 röster och Sverigedemokraterna 346 röster i kommunen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2025 Fria.Nu