Inledare


László Gönczi
Fria.Nu

Finanskris en mental härdsmälta

Ibland brukar vi, min partkamrat och jag, leka med tanken att ge varandra mycket pengar i julklapp. Om jag ger min Karin 20 000 från checkkrediten och hon gör likadant, så kan det hela verka mycket generöst, ja, helt enkelt dumt och ekonomiskt oansvarigt. Fast jag tar förstås mina 20 000 och sätter in på checkkontot, och det gör hon med. Frågan är om någonting över huvud taget har hänt.

I den globala ekonomin ställs inte dessa frågor, utan det som räknas är omsättning i så kallade bruttonationalprodukter och sådant. Familjens omsättning blev i vårt fall 40 000 kronor, samt lite klappar till barnen. Väldigt mycket handlar om psykologi. Och ska människan få härja fritt, som den gör på vårt klot, är psykologi verkligen en viktig fråga. Men det är också viktigt att kunna se den krassa verkligheten, den som direkt avspeglar sig för en yttre betraktare av händelserna på jorden.

Låt oss betrakta en typisk amerikansk familjs husköp. Familjen hade en överdrivet positiv syn på vad deras löner skulle klara av, de hade köpt rubbet på krita och ändå fått låna till det väl luxuösa huset. Ja ni vet, det är många amerikaner som har gjort samma tripp. De klarade inte avbetalningarna och karusellen var igång.

Men om vi ser utifrån på detta, kan vi konstatera att huset var färdigbyggt och användbart. Inget fuskbygge. Vad är problemet? Alla byggarbetare hade ätit hela den tid de har arbetat på kåken. Råmaterialet var framtaget och förädlat. Familjen skulle gärna bo kvar och kan antagligen betala uppvärmning och sophämtning. Det de inte kan betala är räntor och amorteringar. Någon har lånat ut resurser och har förhoppningar på att få tillbaka dem med råge. Men denna någon hade också mat för dagen och kläder på sig hela tiden.

Utifrån sett verkar det inte finnas något problem, så långt. Det är bara att stryka lånet och gå vidare, kan man tycka.

En invändning mot detta är att råmaterialet har tagits ur ändliga resurser, att skogen har avverkats för hårt, att en massa koldioxid har släppts ut i luften under bygget. En annan invändning kan vara att en hel del av bygget mer eller mindre direkt har drabbat mycket fattiga människor på annat håll, ja kanske i USA också. Räknat på det viset var husbygget en dålig affär, men på det viset räknar inte finansmarknaden!

Finansmarknaden räknar enligt sina rika aktörers girighet och staters kamp om BNP. Finansmarkanden är villig att skapa ett låtsasproblem samtidigt som den notoriskt bortser från de verkliga problemen, för den är beroende av många människors girighet och andra människors utsatta position. Det handlar om människans mentala beredskap. Den har visat sig vara mycket låg. Men det kan förändras. För att den ska kunna ändra sig, behöver den helst frigöra sig från den finansiella marknaden, så som den ser ut i dag.

En marknad kommer säkerligen att behövas ändå, men den ska styras av människors och naturens behov. Kriser kommer ändå i en överbefolkad värld, men de kriserna kommer att vara äkta, därigenom transparenta och hanterbara.

László är orolig för alla faktorer som inte har tagits med i denna text.

ANNONSER

© 2025 Fria.Nu