Stockholms Fria

Tortyrhotad libyer kan få stanna

Ahmad Gharib, aktivist från Libyen som på grund av protester mot regimen fängslades och torterades där, har sökt uppehållstillstånd fem gånger i Sverige och fått avslag alla gångerna, vilket FRIA tidigare rapporterat om. Nu ska Migrationsöverdomstolen pröva hans asylansökan.

I maj avvisades Ahmad Ghraib från Sverige via Amsterdam. Efter protester från nederländska Amnesty International fördes han av planet och sattes på en holländsk flyktingförläggning. Den 11 november fördes han tillbaka till Sverige och låstes in i Migrationsverkets förvar i Märsta för att så småningom deporteras tillbaka i ett specialchartrat plan till Libyen. Det ledde till protester från hans nederländska advokat och Ingen människa är illegal.

I december upphävdes avvisningsbeslutet och nu bor Ahmad Gharib på en flyktingförläggning i väntan på att Migrationsöverdomstolen ska ta upp hans fall.

Hur mår du?

– Jo tack, min situation är bättre nu när jag har släppts fri.

Hur kommer det sig att du släpptes?

– När jag var i Holland fick jag kontakt med en advokat där. Han har kontaktat Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, för att stoppa deportationen. Sedan släpptes jag från förvaret i Märsta. Kanske även Ingen människa är illegals protester hjälpte till.

Vad händer nu?

– Migrationsverket säger att de har fått nya fakta om mitt fall. Exakt vad de består av vet jag inte. Därför kommer Migrationsöverdomstolen att pröva mitt fall.

När kommer prövningen att ske?

– Det vet jag inte, men jag tror att det sker snart.

Hur är det på flyktingförläggningen i Norrköping?

– Här finns många som kommit nyligen till Sverige. Jag känner ingen men det känns ganska okej i alla fall.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu