Fria.Nu

Lättare att sälja vapen inom EU

EU-parlamentet röstade i tisdags ja till ett nytt EU-direktiv som ska göra det enklare att sälja vapen och krigsmateriel mellan EU-länderna.

De nationella tillstånd som krävs i dag för vapenhandel inom EU föreslås ersättas med ett enda tillstånd.

–Om detta förslag antas i ministerrådet blir det svårare att kontrollera vapenexporten, genom att den inte redovisas i nationella rapporter, säger politiske sekreteraren på Svenska freds Rolf Lindahl.

Av de svenska EU-parlamentarikerna var det bara vänsterpartiets Eva-Britt Svensson som röstade emot förslaget, med motiveringen att partiet vill prioritera fred framför maximerade vinster i vapenhandeln.

– Vapen är inte en vara vilken som helst. Vissa länder i EU exporterar vapen till krigsförande länder. Utan nationella tillstånd, kan svensktillverkade vapen hamna där. Det är fullt möjligt trots ministerrådets bindande dokument på grund av de luddiga skrivningarna, säger hon.

Eva-Britt Svensson menar att förslaget är ett led i att införa en gemensam EU-krigsmakt. Och Rolf Lindahl instämmer:

–Det är en viktig del i att på sikt införa ett gemensamt försvar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu