Fria.Nu

EU skärper regler för vapenexport

Nya juridiskt bindande regler från EU:s ministerråd kommer att tvinga Sverige att skärpa lagstiftningen för vapenexport.

För tio år sedan antogs EU:s uppförandekod för vapenexport som en ”gemensam ståndpunkt” för medlemsländerna. Den 8 december omvandlades den till ett rättsligt bindande dokument av ministerrådet. Svenska Freds- och skiljedomsföreningen välkomnar beslutet:

– Ända sedan uppförandekoden antogs den 8 juni 1998 har vi krävt att den ska göras juridiskt bindande, säger ordförande Anna Ek.

I vissa avseenden har det nya dokumentet mer långtgående skrivningar än de svenska riktlinjerna. Ett exempel är att man måste ta hänsyn till om vapenexporten allvarligt riskerar att motverka hållbar utveckling i mottagarländerna. Ett annat exempel är att man har infört begreppet humanitär rätt, vilket ställer krav på mottagarländernas uppförande internationellt.

– Det betyder att länderna bland annat måste ha ratificierat de viktigaste internationella konventionerna, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds.

Han säger att även om de nya reglerna är luddiga och inrymmer tolkningsmöjligheter ställer det större krav på de vapenexporterande länderna.

– Det finns åtminstone en teoretisk möjlighet att ställa länder som bryter mot reglerna till svars i Europadomstolen.

De nya EU-reglerna måste nu implementeras i den svenska lagstiftningen. Jens Eriksson, pressekreterare för handelsminister Ewa Björling, säger att Sverige redan följer EU:s uppförandekod för vapenexport.

–Men de här skrivningarna ska förtydligas i regleringsbrevet och det pågår en beredning om att förändra lagstiftningen.

Men Rolf Lindahl menar att Sverige i flera fall brutit mot uppförandekoden, även om den, liksom svenska regler, är flexibel.

Som ett exempel nämner han att Sverige år 2006 godkände export av ett radarsystem till Pakistan för åtta miljarder, vilket strider mot regeln om att hänsyn ska tas till hållbar utveckling i ett land. 2007 minskades ordern på grund av betalningssvårigheter.

– Det visar att det är ett fattigt land. Dessutom har Pakistan en latent konflikt med Indien.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu