Fria.Nu

Polisen hindrade 500 personer från att demonstrera

På olika sätt hindrades omkring 500 av totalt 800 antirasister att delta i den tillståndsgivna motdemonstrationen mot Salemmarschen. Enligt ögonvittnen användes övervåld. – Trots att det innebar en decimering av demonstranterna lyckades vi hålla grupperna åtskilda, säger polismästare Michael Fetz.

I lördags försökte hundratals personer utöva sina demokratiska rättigheter att visa vad de tycker om den årliga nazistmanifestationen i Salem genom att delta i en tillståndsgiven en motdemonstration anordnad av Nätverket mot rasism. Men polisen försökte på alla sätt att hindra motdemonstranterna från att ta sig till Salem. Fria tidningar har talat med aktivister och tagit del av vittnesskildringar som Motkraft har samlat in.

Redan klockan 00.28 på lördagsmorgonen stoppades en buss med danska antifascister av tullen redan i Helsingborg. Efter en id-kontroll och en genomsökning av bussen eskorterades den hela vägen till Södertälje av polisen. Vid elvatiden genomfördes skyddsvisitationer på flera ställen på Södermalm:

”Strax efter 11:00 så ska en grupp på kring 40–50 aktivister gemensamt ta sig till Södra station för att ta pendeln mot Rönninge och Salem. Utanför Kafé 44, längs med Tjärhovsgatan och i korsningen Tjärhovsgatan/Renstiernas gata står kravallpoliser. Vi beordras upp mot väggen där visitation utförs”, berättar Kim.

Kim berättar att cirka 30 norska och danska aktivister hölls kvar efter att polisen fått direktiv att alla utlänningar ska gripas och tas in till förhör enligt utlänningslagen.

Kim tar tillsammans med sin grupp pendeltåget till Rönninges station men där stannar på polisens uppmaning inte tåget, utan fortsätter till Östertälje. Några ersättningsbussar kommer inte och all trafik mellan Tumba och Södertälje är tillfälligt avstängd. När gruppen försöker ta sig till Salem med taxi, får de veta att polisen beordrat alla taxibolag att inte plocka upp några demonstranter och inte ta några körningar alls till Salem och Rönninge. När gruppen efter två timmar ändå lyckas ta sig till Rönninge står det klart att inte alla demonstranter hade drabbats:

”Vi lyckas ta oss ner till Rönninge torg lagom för att se nazister välla ut från ett ankommande pendeltåg från stan. De tycks inte ha några problem att kliva av tåget och gå mot sin samlingsplats”, skriver Kim.

Flera andra personer berättar om vad som hände dem som lyckats ta sig tidigare med pendeltåg till Rönninge. Där blir de omringade och hopträngda av poliser under tre timmar.

– De spärrade av utgångarna och omringade oss och meddelade att det rådde maskeringsförbud och att vi först skulle bli visiterade och sedan skulle bussas bort. Vart berättade de inte. Därför valde vi att stanna kvar och bildade kedjor så att polisen inte skulle kunna genomföra sin plan, säger Jonas.

Därefter rycker polisen ut aktivisterna en efter en med hjälp av batonger och pepparsprej. När Jonas kunde se igen efter pepparsprejattacken, befann han sig vid utgången av stationen och fotograferades av nazister.

– Sedan blev jag bussad till Södermalmshäktet där jag fick sitta i fyra timmar för våldsamt motstånd. Men jag tänker anmäla händelsen liksom andra som var med. Det de gjorde med oss var olaga frihetsberövande och övervåld, säger Jonas.

Även fyra andra personer berättar samstämmigt om polisens övervåld med pepparsprej och batonger som straff för den minsta antydan av motstånd mot visiteringen. Efter tre timmar kom ett tåg in på perrongen, för att ta dem som inte hade visiterats ännu till Sollentuna.

”Polisen vill med våld tvinga in alla på perrongen i tåget och jag ser hur de tar stryptag på personer, dänger dem i backen, knäar dem i ryggen, knuffar in dem i pelare. Jag håller en vän i stadig armkrok när en polis tar stryptag om min hals och med full kraft rycker till, släpar mig i enbart nacken över perrongen, slänger ner mig med ansiktet före i perrongen, gnuggar mitt ansikte mot perrongen”, berättar Robin och fortsätter:

”Jag ser ingen slå någon polis eller försöka slå någon polis. Jag ser ingen som försöker knuffa eller slå sig loss. Jag ser ingen knuffas eller brottas. Jag har fortfarande inte fått ett enda ords information om varför jag inte får demonstrera och skall tvingas in i ett tåg tillbaka till stan.”

Sedan upplyser polisen om att alla i tåget är försatta i ”rullande arrest”, vilket innebär att de inte får lämna tåget innan de uppgivit namn och födelseår, när de kommit fram till slutdestinationen Sollentuna.

Innan polisen tränger ihop aktivisterna på perrongen i Rönninge lyckas dock en grupp ta sig därifrån. De visiteras och fotograferas i tunneln under perrongen, släpps för att därpå gå igenom samma sak igen utanför stationen. Sedan stängs de in i en inhyrd SL-buss under fyra timmar. Den yngste av de inlåsta är 13 år.

– Vi var utan mat och toalett. Men vi löste det delvis med att kissa i en papperskorg, berättar Fredrik.

Enligt polisen gjorde antifascisterna sig skyldiga till brott och störde allmän ordning och säkerhet, något som tillbakavisas av samtliga ögonvittnen Fria tidningar kommit i kontakt med. Det resulterade i gripanden och omhändertaganden enligt polislagen.

– Befälet på plats gjorde bedömningen utifrån den höga hotbilden där olika faktorer har vägts in och hur situationen var på plats. Hur hotbilden har växt fram vill jag inte gå in på. Men vi beslagtog knivar, rökgranater, påkar med mera, säger Michael Fetz, polismästare och kommenderingschef under Salemdemonstrationerna.

En person skriver om polisen på den nazistiska hemsidan nordisk.nu:
"Några av poliserna i Salem var jävligt roliga, verkligen skitschyssta! Dom berättade att det varit lite bråk med vänstern som kommit till Salem tidigare och att "vänstern" förmodligen skulle se det här som ett fiasko då hela demonstrationen föll ihop. Det var en ny taktik från bland annat Danmark man använde sig av och man hade delvis hjälp utifrån som jag förstod det. Poliserna tyckte det var en bra metod och kommer arbeta likadant i fortsättningen på så sätt att man stänger av de allmänna resemedlen och försvårar för våldsamma grupper att demonstrera och störa ordningen. Man ville helt enkelt samla alla misstänkt stökiga och hindra dessa från deltagande vilket man lyckades med. Därmed gick det tydligen relativt fredligt till bland NMR som jag förstod det då ligisterna hölls kort av poliserna uppe på stationen."

Har ni inom polisen inte frångått massingripanden efter EU-toppmötet 2001?

– Vi har riktat in oss på ett kommunikativt förhållningssätt. Men sedan är varje situation unik, och det här var en upploppssituation, säger han.

Michael Fetz menar att polisen varit neutrala i sitt bemötande av de olika fraktionerna. Han säger att polisens uppgift är att se till att tillståndsgivna demonstrationer ska kunna genomföras friktionsfritt. Hade nazisterna på något sätt signalerat att de ville ha bråk hade de också behandlats på samma sätt som antifascisterna, menar han.

– Trots att det innebar en decimering av demonstranterna lyckades vi hålla grupperna åtskilda. Vårt jobb är att förhindra sammandrabbningar och vi behandlar alla lika oavsett åsikter.

Polisen betecknar årets demonstrationer i Salem som de lugnaste på flera år. Men facit blev att sammanlagt omkring 500 av de 800 antifascisterna på olika sätt hindrades att utöva sina demokratiska rättigheter att protestera mot de omkring 700 nazisternas idéer på plats.

Personerna som försökte ta sig till motdemonstrationen heter egentligen något annat.

Fakta: 

Knappt 500 personer omhändertogs av polisen i lördags och hindrades därmed att delta i motdemonstrationen mot Salemfondens marsch.
15 av dessa greps.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu