Fria.Nu

Mordbrand mot syndikalister

Ett par aktivt inom fackföreningen SAC Syndikalisterna och deras tvååriga dotter utsattes på måndagskvällen för mordbrand. Någon hällde bensin genom brevlådan och tände på. För sex månader sedan hängdes de ut på den nazistiska hemsidan Info 14.

Mannen i det syndikalistiska paret var i köket när han strax innan 21 på måndagkvällen hörde ett plaskande ljud från hallen.

– Jag såg att någon hällde in en klar vätska genom brevinkastet och förstod på lukten att det var bensin. Jag skrek så högt att de inte kan ha undgått att höra: ”Vi har barn här inne!”. Bara någon sekund senare tände de på, säger mannen via sin fackförening.

Hallen och köket i lägenheten blev helt utbrända, men paret lyckades rädda sig själva och sin tvååriga dotter genom att ta sig ner till grannens balkong en våning under.

– Vi fick fira ner vår dotter till grannarna på balkongen under. Vi bor högst upp på tredje våningen. Hade vi tappat henne hade hon dött.

Lägenhetsbranden i Högdalen rubriceras av polisen som försök till mordbrand.

I somras hängdes paret ut på den nazistiska hemsidan Info 14. Deras lägenhet ligger i Högdalen, nära kulturhuset Cyklopen, som i lördags brändes ner i en anlagd brand. Den branden uppstod ungefär samtidigt som Nätverket mot rasism skulle ha stödfest där, inför motdemonstrationen mot den nazistiska Salemmarschen på lördag. Info 14 står även bakom Salemfonden, som anordnar marschen, och det var även personer med anknytning till Info 14 som dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg.

Christer Söderheim, Söderortspolisen, utreder båda bränderna, men säger att det inte går att koppla samman dem.

– Nej, det finns ingen koppling som vi vet om just nu. Man kan bara spekulera om det, och sådant gör inte vi.

Till branden vid Cyklopen finns inga vittnen. Däremot finns det ett signalement på en person i anslutning till branden i parets lägenhet.

– Ett vittne har sett en gärningsman som sprang ned för trapporna, säger Christer Söderheim.

Arbetet med uppgifterna om att paret hängts ut med namn och bild på Info 14:s hemsida har tagits över av Säkerhetspolisen, Säpo.

Daniel Pohl, chefredaktör för Expo, säger att båda bränderna kan vara en del i ett upptrappat våld inför Salemdemonstrationerna på lördag.

– Inför de här demonstrationerna brukar det bli våldsamt, säger han.

I lördags misshandlades även två personer från Nätverket mot rasism grovt när de delade ut flygblad om Salemdemonstrationerna vid Sergels torg i Stockholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drömmen som gick upp i rök

Omkring klockan 19 lördagen den 29 november anlade någon en brand i det frihetliga kulturhuset Cyklopen i Högdalen. En halvtimme senare hade tusentals timmars byggande och flera års förberedande politiskt arbete gått upp i rök.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Fria.Nu