Fria.Nu

Avgiftsbelagda studier får kritik - även från regeringen

Förslaget från Långtidsutredningen om att införa studieavgifter för universitets- och högskoleavgifter har fått hård kritik både från student- och lärarorganisationer. Man menar att många därmed exkluderas från högre utbildning när Sverige i själva verket behöver fler högt utbildade.

Långtidsutredningen 2008 presenterades den 28 november. Det är den tjugonde utredningen sedan den första kom 1948. Den analyserar den ekonomiska utvecklingen på cirka 20 års sikt och ger förslag på hur tillväxten ska öka.

Den här gången fokuserade utredningen på att höja den totalt arbetande tiden för både ungdomar och pensionärer. Det vill man åstadkomma genom att höja pensionsåldern i takt med den ökande meddelivslängden, öka andelen unga som går ut gymnasiet och genom att införa avgifter för högskolestudier för att korta studietiden.

Det sista förslaget har fått bland andra Sveriges universitetslärarförbund, SULF, Sveriges förenade studentkårer, SFS och Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO att gå i taket.
– Snedrekryteringen till högre utbildning är redan stor. Och inte blir den mindre med avgifter, när tjockleken på plånboken får avgöra vem som ska studera, säger Moa Neumann, ordförande i SFS.

Hon säger att snedrekryteringen kvarstår även om studenter kan låna till avgifterna eller finansiera dem med stipendier, något som långtidsutredningen föreslår.
– Om studenter lånar till avgifterna får de ännu högre CSN-lån, vilket är avskräckande. Ett stipendiesystem är invecklat och innebär ytterligare en tröskel att ta sig över för dem som saknar en akademisk bakgrund, säger Moa Neumann.

Långtidsutredningen vill med studieavgifter komma åt problemet med att till exempel den faktiska studietiden för en magisterexamen är sex år för en utbildning som omfattar fyra års heltidsstudier, och att bara hälften av studenterna tar sin examen inom sju år. Men det är ett argument som Anna Götlind, ordförande i SULF inte köper.
– De långa studietiderna beror på att studenterna inte får tillräckligt med undervisning. Det är svårt att ta sig igenom en utbildning på egen hand. Ingen kan bli magister med 3-5 timmars undervisning per vecka. Urholkningen av resurser till lärosäten är ett stort bekymmer.

SSCO anser att långtidsutredningen kommit med ” ett sällsynt korkat förslag”. Ordföranden Kristian Kull menar att Långtidsutredningen resonemang om att lång studietid är förenat med ökade kostnader för staten inte håller som argument för att införa studieavgifter.
– Sveriges ekonomiska framgångar har till stor del vilat på att alla svenskar har haft möjlighet att ta del av den högre utbildningen. Med studieavgifter försämrar man drastiskt Sveriges möjligheter att hävda sig i en internationell kunskapsekonomi när rekryteringsbasen minskar, säger Kristian Kull.

Istället vill han se att utbildningsplatserna ökar på lärosätena och att fler lockas att studera vidare genom högre studielån. Han berättar att SSCO gjort en undersökning som visar att de flesta studenter tvingas jobba parallellt med studierna.
– 70 procent av dem uppgav att jobben gått ut över deras studier.

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborgs pressekreterare Eva-Marie Biberg, berättar att utbildningsdepartementet inte delar Långtidsutredningens uppfattning om att avgiftsbelägga högskolestudier.
– Det finns ännu inte på agendan. Vad vi däremot vill införa är att avgiftsbelägga studier för utländska studenter på svenska universitet och högskolor.

Hon berättar även att regeringen tillsatt en studiesocial utredning som ska se över studiestödssystemet och presentera sin rapport i mars.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu