Fria Tidningen

Nu byggs allmännyttans första energipassiva hus

I tisdags togs de första spadtagen i Hökarängen för Stockholms första energipassiva hyreshus inom allmännyttan. Värme från människor och maskiner ska återanvändas och varje lägenhet ska förses med en låda där man direkt kan se sin energiförbrukning.

Under våren 2010 ska Stockholms första allmännyttiga miljösmarta hyreshus, så kallade passivhus, stå klara i Hökarängen, i ett naturområde tio minuters promenad från tunnelbanan. Det är Skanska som ska bygga dem, för Svenska bostäders räkning. Byggstarten av de fyra flerfamiljshusen med totalt 94 lägenheter skedde i tisdags.

Begreppet passivhus myntades av Wolfgang Feist som byggde Tysklands första passivhus och grundade Passivhaus institut i Darmstadt. För att använda begreppet passivhus för en byggnad krävs att ett antal grundläggande krav ska uppfyllas. Bland annat ska huset utrustas med en välisolerad och tät stomme och en effektiv värmeåtervinning.

– Vi kommer att återanvända värme som produceras av människor och teknisk utrustning till 85 procent, förklarar Ola Jansson, ingenjör på Skanska.

Husen ska ha värmeväxlare med hög verkningsgrad som värmer tilluften med hjälp av värmen i frånluften. Det förväntas räcka till en normal uppvärmning av bostäderna, med undantag för köldknäppar då fjärrvärme ska kopplas på.

– Tidigare problem med fukt och mögelskador har undanröjts genom att stommen saknar plastfolie, säger Ola Jansson.

För att värma upp vatten och allmänna utrymmen ska fjärrvärme användas. Den ska också användas för att torka stommen under byggtiden.

– Eftersom vi bygger ett tätt hus kan det också bli väldigt varmt på sommaren. Därför har vi sett till att balkonger ska skydda våningen undertill från sol.

Lägenheterna kommer också att förses med en så kallad s-box där man direkt kan avläsa hur mycket energi man har använt vid till exempel en dusch eller hur ens klimatpåverkan har förändrats sedan den föregående månaden. Även miljövänliga byggmaterial utlovas.

Enligt kalkylerna ska en normaltrea på 70 kvadratmeter kosta 7 583 kronor i månaden. I kvarteret Blå jungfrun, som de fyra hyreshusen kommer att heta, ska det finnas 36 sådana treor. Det ska också finnas 20 fyror, 20 femmor och 21 tvåor.

Även bostadsborgarrådet Joakim Larsson (m) var med vid byggstarten.

– Trots finanskriser genomdriver vi det här projektet som kan betraktas som en styrkedemonstration för allmännyttan, sa han.

Han sa också att Stockholms stadshus AB, som är Sveriges största fastighetsägare, gärna ser liknande projekt i framtiden. Efterfrågan är stor på klimatsmarta bostäder och staden har ett gott internationellt anseende för sina miljösatsningar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu