Fria Tidningen

Stopp i utförsäljningarna

Stockholms stad stoppar tillfälligt utförsäljningarna av allmännyttan. Orsaken är oron på finansmarknaden med höjda räntor och svårigheter för bostadsrättsföreningar att få lån.

De bostadsrättsföreningar som väntar på en prislapp för att ombilda sina kommunala hyresrätter till bostadsrätter kommer inte att få besked under oktober. Det är läget på finansmarknaden som ligger bakom bostadsbolagens moderbolag Stockholms stadshus AB:s beslut.

– Vi tar en tillfällig paus med ombildningarna till dess läget på finansmarknaden har stabiliserat sig. I dag är det omöjligt att göra en ansvarsfull värdering av en fastighet, säger Joachim Quiding, administrativ direktör och ansvarig för ombildningarna i Stockholms stad.

Han säger att det handlar om att många bostadsrättsföreningar har svårt att få lån och att räntorna rusar i höjden. En fastighet belånas oftast till 100 procent och bankerna har i många fall tagit tillbaka sina lånelöften till bostadsrättsföreningar och blivande bostadsrättsinnehavare.

– Vi vill ge dem som vill köpa sin lägenhet en rimlig chans till ett bra lån.

Även de föreningar som redan har fått erbjudanden om att köpa en fastighet ges nu möjlighet att förlänga betänketiden med två månader. Dessutom ska de föreningar som ska överta en fastighet kunna skjuta upp tillträdet i två månader, om de vill.

– Vi hoppas att läget har stabiliserats under den tiden. Har det inte gjort det, får vi ta ställning till det då, säger Joachim Quiding.

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, säger att det tillfälliga stoppet beror på att få nu vill köpa sina lägenheter när fastigheternas pris faller.

– Det råder stor osäkerhet nu om värdet på en fastighet. Folk vill inte köpa det som kanske blir billigare i framtiden. Dessutom är det svårare för dem med låga inkomster att få lån när räntorna stiger. Det gör att boendekostnaderna ökar, säger Stellan Lundström.

Oppositionsborgarrådet Ann Margrethe Livh (v), säger att stoppet av utförsäljningarna är positivt, även om det är sorgligt att den borgerliga majoriteten i stadshuset behöver en finansiell kris för att komma till en viss insikt.

– Det är trist att de redan har sålt ut så mycket, men det är positivt att det fortfarande finns allmännytta kvar i Stockholm, säger Ann-Margarethe Livh, som är helt emot utförsäljningen.

Hon menar att allmännyttan har en stabiliserande effekt på ekonomin, eftersom man inte kan spekulera i offentligt ägande.

– Även republikanerna i USA säger att finanskrisen beror på en girig spekulation, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu