• M.A Numminen
Göteborgs Fria

Passionerad falsksång

Ärevördiga skivbolaget Love Records har till slut bestämt sig för att ge ut M.A. Numminens svenska 70-tals plattor på cd.

En kulturgärning av stora mått som bjuder på guldkorn som Flaggorna fladdrade på gentlemännens WC, Livet är ju lent som ett sidenetyg och Att cykla är nödvändigt. Herr Numminen har ju lite att bjuda på efter 40 år som artist.

Tyvärr har ju M.A. Numminen fått en lite orättvis stämpel som enbart pajas, åtminstone här i Sverige. Till och med skivbolaget uppmanar oss att njuta av hans falsksång. Det är lite som när Evert Taube kände tvånget att påpeka att han faktiskt var poet.
Det finns mer än 'som en gummiboll' på svajjig finlandssvenska att hämta i låtskatten av den gode Mauri Antero. Han har förvisso en särpräglad och minst sagt oskolad röst. Men hans tidiga skivor visar något helt annat än en stolle med finsk brytning.
Istället träder fram en man som brinner för musiken och vet vad han gör. Skivorna spretar åt alla håll, det är allt från tango och jazz, över standards till tonsättningar av Wittgensteins texter. Och det är underbart.

Mycket av materialet finns redan på samlingsskivor, men de tre cd-skivorna erbjuder en djupare bild av M.A Numminens passionerade musik. Fast...han sjunger rätt falskt ibland.

Fakta: 

Återutgivning av M.A Numminen
Äkta finsk negerjazz på svenska
Jag har sett fröken Ellen i badet
Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dej
Artist: M.A. Numminen
Bolag: Love Records

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fattigare utan bibliotek

Hela mitt liv, nästan, har jag bott alldeles nära ett bibliotek. En händelse som liknar en tanke, brukar man väl säga. Jag tror i och för sig att jag skulle ha tillbringat ungefär lika mycket tid där ändå, men visst har närheten hjälpt till. Bibblan har alltid varit ett slags home away from home.

Fria Tidningen

Kulturkrönikan: Skeva bilder av förorten

Nu bränner de bilar i förorten och plötsligt är segregationen tillbaka på dagordningen. Mer sällan pratar man om integration. Det är så mycket enklare med segregation, lättare att peka på och sen gå vidare. Och det finns rätt mycket att peka på i Göteborg. Sociologen Ove Sernhede säger i GP att ungdomar i förorten i stor utsträckning inte ser sig som göteborgare, utan som boende i sin respektive förort. Frågan är ju också om de ses som göteborgare, om förorten i nordost är en del av goa glada Go:teborg.

Göteborgs Fria

Scenkonst inom bokpärmar

Poetry slam är en genre som långsamt växer i Sverige. För att visa på den variationsrikedom som ryms bakom begreppet ger nu Ord på scen ut en samlingsvolym där ett sextiotal poeter visar prov på sin scenlyrik.

Göteborgs Fria

Stel och svart humor

Egentligen är Henrik Andersson fotograf. Nu arbetar han som regissör och manusförfattare med novellfilmen Weekend. En film om svårigheten i att umgås efter konstens alla regler. Det blir både obekvämt och komiskt.

Göteborgs Fria

© 2023 Fria.Nu