Stockholms Fria

Akut brist på studentbostäder

Det råder akut brist på studentlägenheter i Stockholm. Bara 13 procent av studenterna har lyckats få en. Ingen nybyggnation har påbörjats sedan 2006 i Hammarby sjöstad, och några ombildningar har inte gjorts efter studentskrapan.

På Lappkärrsberget är kötiden tio månader för att få ett studentrum.

– På andra ställen är kötiden ännu längre, säger Love Hansson, vice ordförande i SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation.

Han menar att bristen på studentlägenheter beror på att nybyggnationen har stannat av sedan den borgerliga regeringen har tagit bort den så kallade investeringsstimulansen. Den innebar att byggherrar kunde få upp till 150 000 kronor per lägenhet för att bygga små lägenheter och studentlägenheter.

– På sikt kan det oansvariga beslutet drabba den ekonomiska tillväxten som är beroende av högutbildad arbetskraft.

På finansdepartementet säger den politiske sakkunnige Daniel Liljeberg att investeringsstimulansen togs bort eftersom byggherrar byggde enligt bidraget istället för efter vad människor efterfrågade.

– Men nu föreslår Mats Odell att fastighetsavgiften ska tas bort för studentbostäder och att andrahandsuthyrningen ska stimuleras.

Love Hansson menar också att Stockholms stad måste ta sitt ansvar genom att ge markanvisningar för studentbostäder. Enligt bostadsborgarrådet Joakim Larsson har det gjorts men projekten har inte kommit igång.

– Stockholms stad ska nu bygga 150 lägenheter vid Albano. Vi ska även hitta en plats att ställa tillfälliga studentmoduler på. Sedan ska vi samarbeta med SSCO för att hitta fler lösningar, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu