Fria.Nu

Aluma vill inte sponsras av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna i Malmö har för andra gången nekats att sponsra tidningen Aluma som säljs av hemlösa till förmån för hemlösa.

– Vi anser inte att Sverigedemokraterna delar vår åsikt om allas lika värde. De som arbetar med oss kommer från hela världen, säger Anna Kind, verksamhetsansvarig.

Anna Kind förklarar att varje år tackar Aluma nej till sponsorpengar från föreningar och organisationer av samma anledning.

– Men det betyder inte att de inte kan stödja hemlösa. Det bästa sättet de kan göra det på är att köpa tidningen.

Men sverigedemokraterna som säger sig stödja Alumas grundidé om hjälp till självhjälp skriver i ett pressmeddelande att Alumas ledning spottar i en utsträckt hand.

– Man väljer att sätta sina partipolitiska sympatier före de hemlösas intressen. Jag undrar om de har stöd för sitt agerande bland de hemlösa, säger kommunalrådet Sten Andersson (sd).

Anna Kind säger att det inte är helt oproblematiskt som en politiskt och religiöst obunden organisation att tacka nej till pengarna. Man har tidigare tagit emot sponsorpengar från alla riksdagspartier förutom moderaterna som inte erbjudit några.

– Ledningen har ändå fattat det beslutet. Och våra försäljare fungerar som egna företagare. Där finns nog olika åsikter om vårt ställningstagande.

Aluma ägs av kooperativet Comintegra, som startades av före detta hemlösa. Genom att ge människor de rätta verktygen vill de visa olika vägar ut ur droger, hemlöshet, arbetslöshet och bostadslöshet.

Överskottet av tidningsförsäljningen går till Alumas sociala verksamhet. Även ett lågtröskelboende erbjuds där de hemlösa efter en drogfri period kan få eget hyreskontrakt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu