Fria.Nu

Hans Blix genomförde blixtinspektion hos Bofors

För andra året i rad anordnade Ofog fredsaktionslägret Disarm i Karlskoga. Med clowner, gatuteater och en vapeninspektör utklädd till Hans Blix protesterade man mot vapenindustrin i allmänhet och BAE Systems Bofors i synnerhet.

– Karlskoga är hjärtat i svensk vapentillverkning. Där produceras både pansarskott AT4 och granatskott Excalibur som båda exporteras till USA och används i Irakkriget, säger Kimo Kjernmoen från fredsnätverket Ofog.

Förra årets Disarmläger kommer att leda till åtal av 19 aktivister. Några klättrade över staketet och blockerade huvudingången till Partner-Tec, ett företag som levererar delar till Excalibur. Andra hängde upp en banderoll på Bofors huvudkontor med texten ”Krig AB”.

Ytterligare två personer väntar åtal för att ha klättrat över staketet till Bofors område och genomfört en civil vapeninspektion för att se vilka vapen som tillverkas och förvaras. Andra ska åtalas för att de gjorde en ”die-in” vid Bofors huvudingång – alltså lade sig ner på marken och spelade döda – medan andra ritade kritstreck runt deras kroppar.

– När rättegången blir är ännu inte bestämt men företagen har ersättningsanspråk på 173 000 kronor för inkomstbortfall och utökad bevakning, säger Kimo Kjernmoen.

Det stundande åtalet har inte skrämt aktivisterna i årets fredsaktionsläger där ett trettital aktivister från Sverige, Finland, Norge, Kanada och Irland deltog.

– I civil olydnad ser man straffet som en möjlighet att föra ut sitt budskap, berättar aktivisten Martin Smedjeback.

Vilka aktioner som skulle genomföras bestämdes på plats av olika grupper. Enda kravet för att delta var att aktivisterna gick en ickevålds- och aktionsträningskurs, där de lärde sig civil olydnad utan fysiskt eller verbalt våld. Gatuteater och clowner underhöll poliser, allmänhet och anställda utanför Bofors huvudkontor och på Karlskogas gator.

Natten till söndagen klättrade 10 aktivister över staketet till Bofors och utförde återigen en civil vapeninspektion. Aktivisterna är nu misstänkta för brott mot skyddet av samhällsviktig anläggning och för olovligt intrång och kan dömas till fängelse eller böter.

– Allt var väl inlåst, men vi lämnade ett brev till de anställda där vi uppmanade dem att ta sitt ansvar och själva rapportera vad som tillverkas där, säger Martin Smedjeback.

På tisdagen tog sig tre aktivister utklädda till Hans Blix och hans två sakkunniga in på Bofors industriområde och utförde en ytterligare vapeninspektion samt krävde en dialog med BAE Systems Bofors ledning. Efter ha undersökt ammunitionslådor och kanonhöljen i 40 minuter greps de av ordningsvakter, men släpptes efter polisförhör.

– Jag vill uppmärksamma att det saknas demokratisk insyn i den svenska försäljningen av krigsmateriel, säger Marika Lisitchkin, en av de ”sakkunniga”.

Polisen tar det hela med ro. Martin Smedjeback berättar att de till och med fått lift av polisen till Bofors. Polisens presstalesman Torbjörn Karsson har arbetat som polis i 31 år, bland annat som förhandlare, och uttrycker det så här:

– Aktivisterna är oförargliga och håller sig oftast till sina grundlagsskyddade rättigheter. När de inte gör det måste vi ingripa. Vi förstår deras budskap men vi som poliser måste kunna använda vapen som en sista utväg, även om jag personligen skulle göra världen vapenfri om jag hade den makten.

På BAE Systems Bofors är man dock inte lika förstående. Leif Gren som är säkerhetschef säger att de har haft dialog med andra fredsgrupper under ordnade former:

– Förra året klargjorde vi för Ofog att om de ägnar sig åt civil olydnad så är det färdigpratat. Nu är det polisens ansvar att skydda våra anläggningar. Ofog kan inte hålla sig till lagboken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu