Stockholms Fria

Oppositionen: Svagt ledarskap och löftesbrott från landstingsmajoriteten

Att Nya Karolinska sjukhuset ska finansieras genom offentlig-privat samverkan beslutades i tisdags. I landstingets korridorer ekar nu beskyllningar. Oppositionen anklagar majoriteten för löftesbrott och borgerliga landstingsråd för svagt ledarskap.

I tisdags beslutade landstingfullmäktige att Nya Karolinska sjukhuset ska finansieras genom så kallad offentlig-privat samverkan, OPS. Oppositionen hävdar att majoriteten därmed bröt en blocköverskridande gruppledaröverenskommelse, som ska ha ingåtts den 15 maj, om finansiering genom en samverkansentreprenad. Något som skulle ha berott på att finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (m) och biträdande finanslandstingsrådet Stig Nyman (kd) blivit överkörda av sina partigrupper.

Oppositionens menar nu att Catharina Elmsäter-Svärd inte skaffat sig ett ordentligt förhandlingsmandat från de borgerliga och anklagar gemensamt finanslandstingsrådet för svagt ledarskap.

– Det var folkpartiet som inte gick med på samverkanslösningen. Det ledde till att enskilda moderater gick emot finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd och att kristdemokraternas gruppledare Pia Lidwall gick emot sitt landstingsråd Stig Nyman, säger miljöpartiets gruppledare Lena-Maj Andling.

De borgerliga partierna tillbakavisar anklagelserna.

– Catharina Elmsäter-Svärds linje, liksom alla moderaterns i landstinget, har alltid varit att förespråka OPS-lösning. Vi ville titta på alla alternativ och lyssnade till opositionens förslag. Det misstolkades av oppositionen, säger moderaternas pressekreterare Andreas Eriksson.

Stig Nyman säger att han personligen helst hade sett en blocköverskridande lösning, men när han insåg att det var omöjligt, röstade både han och Pia Lidwall för en OPS-lösning.

– Ord står mot ord, men jag uppfattade det inte som en överenskommelse ingicks den 15 maj, säger Stig Nyman.

Folkpartiet, som konsekvent förespråkat en OPS-lösning, förnekar att en överenskommelse kom till stånd den 15 maj.

– Efter det blocköverskridande mötet hade alliansen ett eget möte där öviga partier sällade sig till vår åsikt. Och det finns inga skrivna papper på någon blocköverskridande överenskommelse, säger pressekreteraren Rasmus Jonlund.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu