Fria.Nu

Omöjligt jämföra ätstörningsforskning

Resultat av forskning om ätstörningar går inte att jämföra. Alla mäter friskhet på sitt sätt och det är omöjligt att jämföra data som är tillförlitliga.

– Variationen är stor. Man kunde lika gärna säga att 25 procent var friska, som att 75 procent var det, säger Tabita Björk, aktuell med avhandlingen ”Measuring eating disorder outcome: Definitions dropout and patients' perspectives”, i ett pressmeddelande.

Det är dessutom ovanligt att patienterna tillfrågas om sin egen syn på tillfrisknande. När Tabita Björk bad 14 kvinnor berätta vad de menar med att bli frisk, fick hon reda på sådant som aldrig uppmäts i uppföljningen.

– De friska patienterna hade ett mer avspänt förhållande till mat och sin egen kropp. Framför allt pratade de om starkare självkänsla och förbättrat socialt liv, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu