Stockholms Fria

Karolinska kraftsamlar mot ökande hiv-spridning

Karolinska startar ett hiv-centrum. Ökad spridning av hiv och aids ska stoppas genom samarbete mellan kliniker, mer forskning och en satsning på barn och ungdomar.

Hiv-mottagningen på Karolinska universitetssjukhuset är norra Europas största, med 101 platser för dem som behöver sjukhusvård och 1 600 öppenvårdsplatser. Sjukhuset, vars behandlingsresultat av hiv-patienter är världens bästa, ska nu förbättra vården ytterligare.

– Det ska ske genom ett tätare samarbete mellan olika kliniker på Karolinska, som kommer i kontakt med personer med hiv-infektioner, säger Elda Sparrelid, verksamhetschef på infektionskliniken.

Med satsningen vill man motverka den ökande hivspridningen i Sverige. Antalet nyupptäckta fall per år av hiv/aids har ökat från 211 år 1999 till 541 år 2007. Varför siffrorna har pekat uppåt sedan 1999 har inte analyserats.

– Jag tror att många faktorer spelar in, allt från dålig kunskap om sexuellt överförbara sjukdomar till att många smittade har burit på sjukdomen länge och inte vågar testa sig innan de fått aids, säger Anders Sönnerborg, professor vid infektionskliniken.

Han säger att rädslan som omger sjukdomen till stor del är obefogad. Även de som har utvecklat aids har en stor chans att överleva, även om prognosen naturligtvis är bättre ju tidigare man upptäcker smittan.

– Förra året avled bara två personer i aids hos oss av de nyupptäckta fallen. Om man har utvecklat aids men får behandling har personen stor chans att klara sig.

Men hiv-infekterade patienter har fortfarande kortare medellivslängd än osmittade personer. Dödsorsaken är oftast inte aids utan andra sjukdomar.

– Det beror på patienternas dåliga immunförsvar och även biverkningar av medicinering, säger Elda Sparrelid.

Karolinska kallar sin nya satsning för Hiv-centrum. Den ska förbättra hiv-vården för de drabbade genom att de olika klinikerna får tillgång till infektionsläkare med kunskap om hiv och aids. En av klinikerna som ska ingå är barnkliniken.

– Anledningen är att många barn som har smittats av sina mammor börjar bli vuxna, med allt vad det innebär för kropp och själ. Därför krävs ett samarbete mellan barnläkare och infektionsläkare, säger Anders Sönnerborg.

Därför kommer sjukhuset också att öppna en särskild mottagning för hiv-smittade tonåringar till hösten, men än så länge saknas medel till den.

Hiv-centrum kommer också att utöka sitt samarbete med Beroendecentrum. Målet är att starta en särskild mottagning för personer med ett aktivt missbruk, där personen kan få hjälp med sin infektion men också med sitt beroende och kontakt med socialtjänsten.

– Vi har redan kontakt med dem som får metadonbehandling, men vi vill nå fler, eftersom smittspridningen är stor i den gruppen.

På Hiv-centrum ska man också intensifiera forskningen kring hiv och aids inom InfCare hiv, ett nordiskt nätverk för hiv-vård och forskning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

Folkomröstning klubbad – men frågetecken kvarstår

Doroteaupproret

Det blir en folkomröstning i landstinget om neddragningarna i vården i Västerbotten. Men när den ska ske och vad som ska stå på valsedlarna är ännu oklart. Frilansjournalisten Karin Svanebro bevakade tisdagens fullmäktigedebatt i Umeå.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu