'Avgå, Thomas Bodström!'
Uppemot 400 stockholmare visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje med polisaktionen mot The Pirate Bay. Demonstranterna krävde att alla servrar ska lämnas tillbaka, att utredningen läggs ner och att Thomas Bodström avgår.
Flera hundra personer hade hörsammat Piratbyråns, Piratpartiets och tre politiska ungdomsförbunds kallelse till protest mot Pirate Bay-razzian i onsdags. Demonstranterna samlades på Mynttorget i ett somrigt och turistfyllt Gamla stan.
Grön ungdoms språkrör Alexander Chamberland menade att aktionen mot The Pirate Bay, som sammanlagt 50 poliser deltog i, var en klar felprioritering av polisens resurser. Han betonade också det orimliga i att 'kriminalisera en och en halv miljon människor', vilket enligt honom görs i och med den nya upphovsrättslagen.
Flera talare riktade kritik mot att omkring 200 företag och organisationer drabbades av polisaktionen genom beslagtagna servrar. Piratbyrån, som startade The Pirate Bay men i dag är en organisation som bildar opinion i upphovsrättsfrågan, var en av de organisationer som fick sin hemsida stängd.
- Var finns yttrandefriheten när man stänger ner en opinionsbildares sida? undrade Alexander Chamberland.
Även Fredrik Malm, ordförande för Liberala ungdomsförbundet, var kritisk mot stängningen av Piratbyrån.
- Yttrandefriheten är vår civilisations största erövring men den rätten gäller uppenbarligen inte pirater, sa Fredrik Malm, och undrade vilken hemsida som ska stängas nästa gång.
Han tog också upp frågan om eventuella påtryckningar från Vita huset.
- Vi kan inte ha ett rättsväsende som säljer ut den svenska rättssäkerheten på det här sättet. Thomas Bodström måste avgå!
Samma krav kom från Piratbyråns Rasmus Fleischer.
- Tillslaget mot The Pirate Bay handlar om rent sabotage. De vill tysta opinionsbildare och kommer att låta servrarna samla damm i flera år.
Om det senare går att få ekonomisk ersättning för förlorade inkomster är det staten som får betala, medan filmbolagen slipper undan, menar han.
- Vi kräver att allt politiskt samarbete med MPAA avbryts och att ingen privilegierad position ges till sådana lobbygrupper, sa Fleischer.
Rasmus Fleischer ser i och med tillslaget en tydlig linje i hur Sveriges justitieminister agerar i integritetsfrågor.
- Bodström går som tidigare i EU:s bräsch för inskränkningar i rättssäkerheten.
Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson kritiserade de stora mediebolagens försök att inskränka internet och fri kultur och Rick Falkvinge från Piratpartiet, som har fått hundratals nya medlemmar de senaste dagarna, jämförde dagens hetsjakt mot pirater med den mot 1600-talets fritänkare.
- Kyrkan sa då att det är den som är källan till all kunskap och kultur. Nåde den som vågade utmana det. Det finns inget nytt under solen.
Tidigare på lördagen hade The Pirate Bay återuppstått, nu med bas i Nederländerna. Fredrik Neij från The Pirate Bay berättade att sajten har fått ekonomisk och annan hjälp från personer och företag i hela världen.
- Nu blir vi ännu mer internationellt, decentraliserat och oövervinnerligt. Sluta bråka med internet. Det är en strid ni inte kommer att vinna.
Mikael af Pedersens var en av demonstranterna. Han menar att frågor om yttrandefrihet, integritet och upphovsrätt är de i särklass viktigaste valfrågorna.
- Principiellt sett är det här ett vägskäl för svensk demokrati. Det är bra att det har blivit en tvärpolitisk fråga.
På Gustav Adolfs torg i Göteborg deltog ett par hundra personer i en liknande demonstration.