Folkets bio-medlemmar kritiserar stöd för Antipiratbyråns metoder
I helgen håller kulturföreningen Folkets bio rikskongress. En av frågorna som ska diskuteras är hållningen till Antipiratbyrån. Föreningen har fått kritik för 'samarbetet' och flera medlemmar hoppas nu på en mer rakryggad attityd till organisationens metoder.
En av de frågor som tas upp under Folkets bios kongress i Göteborg i helgen är föreningens inställning till Antipiratbyråns metoder. Någon motion i frågan blir det inte, men flera medlemmar hoppas att föreningen enas om att det behövs en hårdare attityd mot byrån från Folkets bio riks.
Folkets bio, som har 20 biografer på 17 orter i landet, är medlem i Sveriges Filmuthyrarförening och Filmägarnas kontrollbyrå. Föreningar som i sin tur samarbetar med och är djupt engagerade i Antipiratbyråns verksamhet. Men Folkets bio har själva inget att göra med den omstridda antipiratorganisationen, hävdar Ingrid Edström, ordförande för Folkets bio.
- Vi kan inte gå ur Antipiratbyrån, för vi är inte med där. Vi är med i Sveriges Filmuthyrarförening och den tänker vi inte gå ur, säger hon. Det ger oss så många fördelar att vara med.
Vad man däremot kan göra, menar Ingrid Edström, är att försöka påverka filmuthyrarföreningen och kontrollbyrån.
- Men vår röst är ganska liten, tillägger hon.
Den enda åtgärd som Folkets bio har vidtagit är att i ett internt brev till medlemmarna ha kritiserat Antipiratbyråns jakt på 'ungdomar', som Ingrid Edström kallar dem som laddar ner upphovsrättsskyddat material på internet. Men byråns metoder har inte diskuterats med huvudföreningarna.
- Jag tycker att det är lite lamt, säger Martin Persson, ledamot i Folkets bio Visby. Även om Folkets bio har en liten röst så borde de höja den.
Han är mycket kritisk till Antipiratbyråns metoder och tror att många medlemmar i Folkets bio är omedvetna om det indirekta stöd som organisationen får.
- Antipiratbyrån är som kapitalismens stasi, säger han. Det är en väldigt tveksam organisation, som har planterat bevis och loggat ip-adresser. Att stödja dem, även om det är indirekt, rimmar illa med min och många andras syn på Folkets bio.
Martin Persson hoppas nu att rikskongressen diskuterar frågan och antar en mer rakryggad attityd.
- Till exempel genom att kräva att Filmägarnas kontrollbyrå avslutar samarbetet med Antipiratbyrån. Jag och flera andra i Folkets bio Visby kommer att fortsätta kräva det, om inte något händer, säger han.
Ingrid Edström ser skyddet av upphovsrätten som en central fråga för filmbranschen. Kan man inte skydda upphovsmännens rättigheter måste det komma något annat sätt att ersätta filmarna.
- Men vad skulle det vara? Upphovsrätten måste ju skyddas, annars kommer vi inte att ha någon kultur kvar alls. Det är dyrt nog som det är att göra film. Det är ju att gå för långt att säga att man ska ha gratis tillgång till något som kostar skjortan att göra.
Men kan inte nedladdning öka intresset för film?
- Har man laddat ner behöver man ju inte köpa det, säger Ingrid Edström.
Hon poängterar att Folkets bio gärna vill göra film tillgänglig för flera, men att det kostar pengar.
- Vi har ju visat gratis film i projektet 'Kort och gratis', men nu kommer vi inte att ha råd att göra det längre, utan måste börja ta betalt. Men vi tycker också att filmer ska vara så tillgängliga som möjligt.
Folkets bio har inte drabbats särskilt hårt av den ökade nedladdningen. Det är inte den sortens film som folk laddar ner, menar Edström. Och den bojkott som pågår nu mot filmindustrin, och som också omfattar Folkets bio, har hon inte märkt av alls.
- Jag har inte märkt någon nedgång, biogåendet går ju i och för sig ner generellt. Men en bojkott berör knappast de typer av filmer som Folkets bio hanterar.
Fredrik Jönsson driver biograf Kino i Lund och är ledamot i riksstyrelsen för Folkets bio. Han tycker att frågan om Folkets bios förhållande till Antipiratbyrån är ointressant.
- Jag vet inte om vi har tagit upp det. Det känns som en väldigt liten fråga.
Har du märkt av bojkotten?
- Jag har hört talas om den, men jag tror inte att det förekommer någon direkt bojkott av film- och videobranschen. Det har jag inte märkt på vår biograf i Lund i alla fall.
Martin Persson i Visby säger att riksföreningen har fått många bojkottmejl.
- Bojkotten är en viktig markering, även om den inte gör så stor ekonomisk skada.
Folkets bio och APB
Folkets Bio bildades 1973 av filmare och publik för att öka mångfalden och vara en motkraft till de stora bolagen och det USA-dominerade biografutbudet.
Föreningen har 533 medlemmar.
En av initiativtagarna var filmaren Stefan Jarl, känd för bland annat mods-trilogin och filmen Terrorister, som skildrar Göteborgskravallerna.
Sveriges Filmuthyrarförening domineras av de stora amerikanska produktionsbolagen.
Filmägarnas kontrollbyrå, FKB, har mycket starka band till Antipiratbyrån. Byråns vd, Björn Gregfeldt, är även ledamot i Antipiratbyråns styrelse. Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, har varit jurist för FKB.