Fria.Nu

Vita huset ligger bakom razzian

Under tordagskvällen den 1 juni avslöjade Rapport att det är påtryckningar från Vita huset som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay och andra kunder till PRQ.

Det är ursprungligen den amerikanska regeringen som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay. Vita huset pressade den svenska regeringen att agera, trots att man inte tyckte att det fanns någon anledning. Detta enligt uppgifter till SVT:s Rapport.

I april träffade en delegation med företrädare för justitiedepartementet och polisen de amerikanska myndigheterna, som tog upp frågan på begäran av Hollywoods intresseorganisation för filmindustrin, MPAA.

På hemmaplan bad justitiedepartementet polis och åklagare att agera. När de svarade att rättsläget var oklart och att det inte finns någon laglig grund för att slå till, kontaktade justitieministerns statssekreterare riksåklagaren och rikspolischefen, som gav order om handling, enligt Rapport.

Det är inte bara fildelningsnätverket The Pirate Bay som har drabbats av polisens tillslag. 300 företag och privatpersoner kan ha drabbats, däribland Planka.nu, Swebits.org och företaget Constant som driver hemsidan snabbstart.com.

Trots att företagen inte har haft någon koppling till Pirate Bay har de drabbats av att polisen beslagtagit servrar som deras sajter legat på.

En av dem som togs till förhör i går var Pirate Bays juridiska ombud. Han blev bland annat tvungen att lämna DNA-prov och nekades försvarare.

Nu meddelar centerpartiet att man KU-anmäler regeringen för tillslaget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Piratpartiets medlemslista - verkligen på vift?

På nätet pågår en febril diskussion kring frågan om Piratpartiets medlemslista har läckt ut på nätet eller inte. Att det verkligen har skett hävdas i en nyhetsartikel på aftonbladet.se den 5 maj. I andra medier har det varit tyst i frågan och alla artiklar i ämnet hänvisar till Aftonbladets artikel. Men ett flertal fakta tyder på att något inte stämmer.

'Avgå, Thomas Bodström!'

Uppemot 400 stockholmare visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje med polisaktionen mot The Pirate Bay. Demonstranterna krävde att alla servrar ska lämnas tillbaka, att utredningen läggs ner och att Thomas Bodström avgår.

Ännu en razzia mot pirater

Världens största bittorrent-tracker, The Pirate Bay, är stängd. I onsdags gjorde polisen razzia i bostäder och på företag och hämtade tre personer till förhör.

Film- och spelbranschen går strålande trots ökad nerladdning

Spelbranschen redovisar en försäljningsökning på hela 19 procent och dvd-försäljningen når nya topphöjder varje år, trots att allt fler spel och filmer laddas ner gratis via olika fildelningsnätverk. Ändå klagar branschen på nerladdarna och hävdar att det är deras fel att vinsterna sjunker. SFT har granskat statistiken.

© 2024 Fria.Nu