Minknäringen slås ut med ny proposition
Nu närmar sig slutet för minknäringen i Sverige. En ny proposition med regeringen och stödpartierna bakom sig föreslår en ändring av djurskyddslagen. Minkar ska hållas så att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och vara ensamma kan tillgodoses.
Turerna kring minkarnas rättigheter har varit många. Djurvänner har i flera år kämpat för att minkar som föds upp inom minkindustrin ska ska ha rätt till ett naturligt beteende. Den lagrådsremiss som Lagrådet i februari avfärdade stämmer i huvudsak överens med den nya propositionen som nu kommer att ändra djurskyddslagen.
Lagrådet ansåg att det inte är styrkt att minkar har ett biologiskt behov av att simma. Dessutom ville inte Lagrådet ha tydligare regler i djurskyddslagen utan ansåg att sådana hör hemma i djurskyddsförordningen. Men regeringen valde att gå emot Lagrådet på båda dessa punkter.
- Lagrådet hade gjort en minimalistisk tolkning av vad som är ett naturligt beteende. Men det handlar inte som de tror om bara ett biologiskt överlevnadsbehov, säger Per-Anders Svärd, förbundsordförande på Djurens Rätt.
I den nya propositionen konstaterar man att den forskning som finns ger tillräckligt stöd för slutsatsen att tillgång till vatten att simma i underlättar för minkarna att utöva sitt naturliga beteende. Därför ska djurskyddslagen skärpas, genom att reglerna för uppfödning av minkar för pälsproduktion ändras.
Ändringen går ut på att minkar ska hållas så att deras behov av att röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och periodvis vara ensamma kan tillgodoses.
- I princip betyder propositionen slutet på minknäringen, säger Per-Anders Svärd.
Propositionen föreslår också att företag inom minknäringen ska få ekonomisk kompensation om de tvingas att upphöra med sin verksamhet.
- Det var en annan sak som Lagrådet anmärkte på, att det skulle bli svårt för minkfarmarna. Men nu ska de få ersättning om de upphör med verksamheten.
Att ändringen kommer att gå igenom är det ingen tvekan om. Regeringen har stödpartierna med sig. Riksdagens miljö- och jordbruksutskott kommer nu att behandla regeringens förslag. I slutet av maj ska riksdagen ta ställning. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2007.
- Regeringen och stödpartierna gick ju till val på att avveckla minknäringen, säger Per-Anders Svärd.
Några som inte är lika glada för propositionen är LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. De menar att regeringen har struntat i 30 av 40 remissinstanser som varit kritiska till regeringens förslag. De menar att mink- uppfödning är en växande näring i Europa och att priserna för minkskinn har stigit med 40 procent på ett år.
- Kraven är omöjliga att uppfylla. Resultatet blir att minknäringen i Sverige slås ut. Vi vill förbättra djuromsorgen i minkuppfödningen så att Sverige kan tjäna som ett föredöme i resten av Europa. Vi tycker det vore bättre om regeringen satsade på utveckling istället för avveckling, säger Lars-Göran Pettersson, förbundsordförande i LRF.
Men Per-Anders Svärd invänder och menar att det både i Österrike och i Storbritannien inte är tillåtet att föda upp pälsdjur. I Italien och Norge pågår det nu diskussioner om att förbjuda sådan uppfödning.
- Djurvänner i Norge följer vad som händer i Sverige nu på det här området. När lagförslaget går igenom, får de ytterligare argument, säger Per-Anders Svärd.