Ingen tar ansvar för information till invandrare om fågelinfluensa
Var får man information om fågelinfluensan, om man inte kan svenska? Om fågelinfluensan börjar smitta mellan människor? Var får man information om det händer något annat farligt? Sesam fortsätter att fråga myndigheterna om hur de informerar alla som inte kan bra svenska.
Fågelinfluensan är en sak som det är viktigt att få information om. Man behöver veta vad som är farligt och vad som inte är farligt. Man behöver veta om den börjar sprida sig mellan människor. I Sverige kan man få information från flera myndigheter: från Smittskyddsinstitutet, Socialstyrelsen, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Krisberedskapsmyndigheten. Men de har ingen information på lätt svenska om fågelinfluensan. De har inte heller information på något annat språk.
Sesam har frågat Merike Palm, informationschef på Socialstyrelsen. Hon svarar:
- I dag behöver vi inte informera alla grupper i samhället. Vi tycker att bara de som föder upp fåglar behöver information.
Merike Palm säger att det kan ta många år innan fågelinfluensan blir en pandemi, en stor epidemi över hela världen. Hon säger att människor kan bli oroliga och att rykten kan spridas. Men hon tycker ändå inte att det är viktigt att informera på andra språk.
Olof Andersson är informationschef på Statens veterinärmedicinska anstalt. Han säger:
- Vi vet inte hur vi ska nå alla. Det är dåligt. Men vi planerar att starta en portal på internet tillsammans med andra myndigheter. Vi vet inte när det blir. En del av dem som jobbar hos oss kan andra språk. Vi får använda deras kunskaper.
Olof Andersson tycker att det är viktigt att informera människor snabbt. Han tror att fågelinfluensan kommer att spridas mycket mer när flyttfåglarna kommer tillbaka.
Svante Verger är informationschef på Krisberedskapsmyndigheten. Han säger att de måste bli bättre på att informera på andra språk.
- Men de flesta som ställer frågor till oss frågar på svenska, säger han.
Birgitta Brink är informationschef på Smittskyddsinstitutet. Hon säger att Smittskyddsinstitutet inte har något uppdrag att informera allmänheten. Men de har information om fågelinfluensa på svenska på sin webbplats.
- Det vore bra om vi hade information på alla språk. Om vi hade råd skulle vi ha information på lätt svenska, säger hon.
Birgitta Brink säger att smittskydds-läkarna på landstingen har ansvar för att informera allmänheten.
Ingegärd Hökeberg är smittskyddsläkare på Stockholms läns landsting. Hon säger:
- På vår webbplats finns information på 20 språk om allmänfarliga sjukdomar. Men vi har ännu ingen information om fågelinfluensa. Än så länge är det en sjukdom som djur får. Därför är det Jordbruksverket som ska informera.
För att läsa landstingets information om allmänfarliga sjukdomar går man till www.smittskyddsenheten.nu på internet. Man klickar på Översättning av smittskyddsbladen.
Hur ska ni nå människor som inte kan svenska, om det blir en pandemi?
- Vi har kontakt med vissa invandrarföreningar, men inte med alla. Vi kan också ha annonser i tidningar.
Cecilia Forsmar är informatör på Jordbruksverket. Hon har inte tänkt på hur de ska kunna informera alla. Hon säger att det tar lång tid innan det blir en pandemi.
- Vi har personer som informerar per telefon. Vi har sökt efter personer som kan flera språk. Men de kan mest svenska och engelska, säger hon.
Socialdepartementet hör till regeringen. De har ansvar om det skulle bli en pandemi. Andra myndigheter har ansvar för andra slags kriser. Stefan Sjökvist på Socialdepartementet säger:
- Varje myndighet har ansvar för att informera. Det är viktigt att de samarbetar. Det finns ett nytt nätverk som ska se till att de samarbetar.
Stefan Sjökvist säger att Krisberedskapsmyndigheten har startat en telefonlinje som man kan ringa till. Åtta myndigheter samarbetar om telefonlinjen. Men man kan inte ställa frågor på några vanliga invandrarspråk.